Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Ihmiskaupan globalisoituminen vaatii uudenlaisia vastatoimia

Ihmiskaupan vastaisessa työssä ennaltaehkäisy on tärkeää. Alliance Anti Trafficin työntekijä (keskellä) antaa käytännön valistusta. Kuva: AAT-Vietnam
Ihmiskaupan vastaisessa työssä ennaltaehkäisy on tärkeää. Alliance Anti Trafficin työntekijä (keskellä) antaa käytännön valistusta. Kuva: AAT-Vietnam

Alliance Anti Trafic-Vietnamin johtajalla Georges Blanchardilla on yli 20 vuoden kokemus ihmiskaupan vastaisesta työstä.

”Vielä muutama vuosi sitten ihmiskauppiaat veivät vietnamilaisia naisia lähialueelle: Thaimaahan, Malesiaan, Kiinaan, Kambodzhaan. Nyt heitä viedään Venäjälle, Eurooppaan ja jopa Afrikkaan.”

Alusta alkaen järjestön tavoitteena on ollut palauttaa ihmiskaupan uhreja kotiinsa ja kuntouttaa heitä, jotta he saavat työtä.

Nuoret koulua käymättömät ja ammattitaidottomat naiset joutuvat helpoimmin ihmiskaupan uhreiksi, kun heille luvataan hyväpalkkaista työtä ulkomailla. Valtaosa joutuu seksityöläisiksi oloihin, joista he eivät pääse irtautumaan omin avuin. Siksi AAT-Vietnamilla on laaja verkosto, jonka avulla ihmiskaupan uhreja voidaan löytää.

”Jokin aika sitten pelastimme kaksi tyttöä Malesiasta. Heidän ilmiantonsa perusteella saimme yhteyden vielä seitsemään muuhun. Yksi näistä seitsemästä oli kuvannut kamerallaan paikkoja, joihin heitä vietiin, ja tämän vihjeen perusteella saatoimme näiden yhdeksän lisäksi kotiuttaa 108 tyttöä.”

Ihmiskaupan uhrien palauttamiseen liittyvät myös kansalaisoikeudet sekä uhrien ihmisoikeudet.

”Tammikuussa 2012 tulivat voimaan Vietnamin kansalaisten oikeudet suojeluun. Valtio on velvollinen pelastamaan ja palauttamaan kotiinsa maan kansalaiset. Samalla astuivat voimaan ohjeet, joiden mukaan kotiuttaminen tapahtuu. Nämä luovat perustan toiminnallemme.”

Ihmiskaupan uhrit tarvitsevat hoitoa ja työpaikan

AAT-Vietnam piti 12 vuoden ajan kahta turvakotia ihmiskaupan uhreille. Turvakodissa asuessaan naiset saivat fyysistä ja psyykkistä hoitoa sekä ammattikoulutuksen. Paikalliset säädökset ja turvakotien toiminnan kalleus johtivat niiden sulkemiseen. Tarkoitus on, että maahan palautetut naiset palaisivat entistä nopeammin kotiinsa.

Järjestö suunnittelee nyt ravintolan perustamista ns. sosiaalisen yrityksen pohjalta. Ravintolan on tarkoitus tuottaa tuloja järjestölle, ja samalla ihmiskaupasta palautetut naiset saavat työtä. Mallina on toiminut vuonna 2005 perustettu ompelimo, joka on itsekannattava ja työllistää 30 henkeä.

”Ensimmäinen ravintola tulee Ho Chi Minh Cityyn, sillä 8 miljoonan asukkaan kaupungissa asiakkaita riittää”, kertoo Blanchard. ”Jos tämä toiminta alkaa tuottaa, voimme perustaa uusia ravintoloita eri puolille maata. Samalla myös entiset ihmiskaupan uhrit saavat työtä.”

Ennaltaehkäisevä työ tärkeää

Ihmiskaupan vastaisessa työssä ennaltaehkäisy on tärkeää. Järjestön työntekijät pyrkivät tavoittamaan kaduilla ja baareissa toimivia seksityöläisiä, joille kerrotaan sukupuolitautien torjunnasta ja annetaan yleistä terveysvalistusta. Työntekijöiden mukaan kolmasosa seksityöläisistä kertoo tekevänsä työtä pakolla.  Lähes puolet seksityöläisistä käyttää kovia huumeita. Alaikäisiä heistä arvioidaan olevan 20 %.

Vietnamissa nuorille ei anneta sukupuolikasvatusta kotona tai koulussa. Siksi AAT-Vietnam teki koululaisille tarkoitetun kirjan, jossa kerrotaan sukupuoliseen kypsyyteen kasvamisesta ja siihen liittyvistä fyysisistä muutoksista. Kirjan myötä lapsille opetetaan heidän oikeuksistaan turvalliseen kasvuun ja kerrotaan, miten välttää seksuaalinen hyväksikäyttö ja ihmiskauppaan joutuminen.

”Moni nuori ei edes tiedä, mikä prostituutio on.”

Ihmiskauppaa on vaikea saada loppumaan tai edes vähenemään, jos perusrakenteihin ei pystytä vaikuttamaan. Blanchard kiittää Vietnamin poliisin tehokasta toimintaa, mutta myös muiden maiden poliisien kanssa pitää päästä yhteistyöhön.

”Tärkeintä on saada rikolliset kiinni”, Blanchard toteaa. ”Jos heitä ei saada kiinni, tilanne on kuin seinää nakertava hiiri: jos et saa hiirtä kiinni, pölyn tulo ei lopu.”