Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Hsinchun seminaari Taiwanissa sai uuden rehtorin

Hsinchun seminaarin opettajakuntaa. Keskellä viitoissa uusi rehtori Samuel Li ja eläkkeelle jäänyt rehtori Thomas Yu Qibing. Opettajakuntaan kuuluva Suomen Lähetysseuran työntekijä Jukka Kääriäinen takarivissä toisena vasemmalta. Kuva Jan-Eerik Leppänen
Hsinchun seminaarin opettajakuntaa. Keskellä viitoissa uusi rehtori Samuel Li ja eläkkeelle jäänyt rehtori Thomas Yu Qibing. Opettajakuntaan kuuluva Suomen Lähetysseuran työntekijä Jukka Kääriäinen takarivissä toisena vasemmalta. Kuva Jan-Eerik Leppänen

Tänä syksynä Lähetysseuran pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, Taiwanin Hsinchun luterilaisen teologisen seminaarin (China Lutheran Seminary, CLS), henkilöstössä tapahtui sukupolven vaihdos. Syyslukukauden alussa rehtori Thomas Yu Qibing, 73, siirtyi eläkkeelle ja uudeksi rehtoriksi valittu teologian tohtori Samuel Liu aloitti tehtävässään. 

Eläkkeelle siirtynyt Yu vihittiin papiksi vuonna 1975 ja hän palveli Taiwanin luterilaisessa kirkossa (TLC) ennen siirtymistä Hongkongin luterilaisen teologisen seminaarin (LTS) sekä Hsinchun seminaarin opettajaksi. Yu toimi Taiwanin kirkon presidenttinä 1990-luvun alussa ja toimi sen jälkeen yhteensä 21 vuotta Hsinchun seminaarin presidenttinä. Hänet tunnetaan aktiivisena ja arvostettuna luennoitsijana, johtajana, saarnaajana ja sielunhoitajana. Siirryttyään pois rehtorinvirasta, Yu jatkaa edelleen seminaarin luennoitsijana. 

Hsinchun rehtorina aloittanut Liu opiskeli Yhdysvalloissa ja palveli sen jälkeen pitkään Los Angelesin kiinalaisen seurakunnan pastorina. Hän on tuonut seminaarin paljon uusia ideoita monialaista yhteistyötä sekä seminaarin perinteitä kunnioittaen. 

Luterilaisten kirkkojen yhteinen seminaari 

Hsinchun seminaarilla on merkittävä rooli Taiwanin kristittyjen yhteisössä. Se on tärkeä yhteistyömuoto Taiwanin luterilaisten kirkkojen välillä ja oppilaitoksena se palvelee myös muita kirkkokuntia. Seminaarin opiskelijoista alle puolet on luterilaisia, yli puolet presbyteerejä ja baptisteja. Seminaarista valmistuu työntekijöitä lukuisiin eri seurakuntiin, sillä valtaosa opiskelijoista palaa kotiseurakuntiensa palvelukseen. 

Kansainvälisyys on myös tärkeä osa Hsinchun seminaaria. Opettajakunnassa on tällä hetkellä kolme ulkomaalaista lähetystyöntekijää, joista yksi on Lähetysseuran työntekijä, pastori Jukka Kääriäinen. Kolme muuta Lähetysseuran työntekijää palvelee seminaarin yhteydessä toimivassa maahanmuuttajatyössä. Myös oppilaskunta on hyvin kansainvälistä, sillä joka vuosi seminaarissa opiskelee lukuisia oppilaita Kaakkois- ja Itä-Aasian maista. Hsinchun seminaari on kuitenkin täysin kiinankielinen ja myös ulkomaalaiset opettajat ja opiskelijat osaavat sujuvasti kiinan kieltä. 

Upu Leppänen