Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Esther Kipangula auttaa tansanialaisia naisia taistelussa hiviä vastaan

Anthony ja Esther Kipangula alkoivat  järjestää avioparikursseja
Anthony ja Esther Kipangula alkoivat  järjestää avioparikursseja

Esther Kipangula tuntee tansanialaisen naisen arkipäivän huolet ja pelot. Hän on toiminut vuosikausia naistenryhmien vetäjänä avioparikursseilla, joita hänen miehensä pastori Anthony Kipangula järjestää Iringan alueella.

Yksi pelon aihe on hiv ja aids. Tutkimusten mukaan Iringan ja Njomben alueilla on keskimääräistä enemmän tartuntoja kuin muualla Tansaniassa.

Reilu kymmenen vuotta sitten Iringan yliopiston ja alueen seurakuntien diakoniatyöntekijät alkoivat pohtia, miksi alueen hiv-tartunnat eivät vähentyneet, vaikka tietoa tartuntatavoista oli jaettu laajalti. Tartuntojen taustalta löytyi seksuaalielämää rajoittavia perinteisiä tapoja ja tulehtuneita ihmissuhteita perheen sisällä.

Anthony ja Esther Kipangula tarttuivat näihin ongelmiin järjestämällä avioparikursseja.

Kurssilla opitaan puhumaan omista toiveista

-Mitä Raamattu sanoo avioliitosta? Esther Kipangula kysyy. – Suhteen tulee sisältää rakkautta, kunnioitusta ja huolenpitoa kumppanista. Raamattu kehottaa uskollisuuteen parisuhteessa.

Kursseilla miehet ja naiset jakaantuvat omiin ryhmiinsä. Näin he saavat purkaa mieltään vapaasti, eikä heidän tarvitse pelätä, että he loukkaavat puolison tunteita. Omassa ryhmässä saa sanoa suoraan, mikä suhteessa ei toimi.

-Naiset kokevat, että he joutuvat tekemään kotityöt lähes yksin. He toivovat miehiltä apua, Esther Kipangula kertoo. – Perheissä on myös paljon lapsia, ja lastenhoito on naisten työtä. Kaiken muun työn lisäksi naiset viljelevät maata hankkiakseen perheelle ruokaa.

Kun miehet ja naiset ovat purkaneet tuntemuksia omissa ryhmissään, he kokoontuvat kertomaan toisilleen, mistä aiheista ryhmissä on puhuttu, ja etsimään ratkaisuja tilanteisiin.

-Naiset uskaltavat yhdessä kertoa miehille, kuinka he haluaisivat tuntea olevansa rakastettuja. Naiset kokevat usein miehensä ankariksi ja määräileviksi. He toivovat miehiltä apua, mutta myös sitä, että heillä olisi hauskaa yhdessä miestensä kanssa, myös seksuaalisesti, Esther Kipangula kertoo.

Avoin ja tasa-arvoinen kommunikaatio perheissä miesten ja naisten välillä on Tansaniassa harvinaista. Kun keskusteluyhteys paranee, se vaikuttaa myös lasten elämään ja parantaa erityisesti tyttöjen asemaa. Kun tytöt oppivat keskustelemaan miesten kanssa tasavertaisesti kotonaan, he osaavat pitää paremmin puoliaan myöhemmin.

Työ jatkuu vielä pitkään

Avioparikurssien on todettu parantavan parisuhteita, mikä lisää puolisoiden uskollisuutta. Myös irrottautuminen perinteisistä seksielämään liittyvistä kielloista, mm. synnytyksen ja menopaussin jälkeen, on muuttanut aviopuolisoiden välejä. Näin myös hi-viruksen leviäminen on vähentynyt, kun avioliiton ulkopuoliset suhteet ovat loppuneet.

Hankkeesta tehdyn arvioinnin mukaan tulokset ovat hyviä, ja hankkeelle asetetut tavoitteet saavutettiin, jopa ylitettiin. Samat haasteet jatkuvat kuitenkin edelleen Iringan ja Njomben alueilla, koska kursseille osallistuneiden määrä on pieni väestömäärään verrattuna.

Kursseilla opetetaan hiv ja aids valistuksen lisäksi pienyrittäjyyttä, lastenkasvatusta ja stressin sietokyvyn parantamista. Suunnitteilla on myös osuus vammaisten lasten hoitamisesta.

Avioparikurssien ohella Esther Kipangula toimii parisuhdeneuvojana ja antaa englannin alkeiden opetusta.

Katri Kuusikallio

***

Maailman Terveysjärjestön vuonna 1988 julistamaa Maailman aids-päivää vietetään 1. joulukuuta. Tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidsista, sekä löytää uusia ja tehokkaampia toimia epidemian hillitsemiseksi.

 

 

jotta Iringan ja Njomben alueen hiv-tartunnat saataisiin vähenemään. Haitallisten perinteiden lopettaminen ja parantuneet parisuhteet ovat tärkeä osa hi-viruksen pysäyttämisessä. Kuva: Paula Laajalahti
jotta Iringan ja Njomben alueen hiv-tartunnat saataisiin vähenemään. Haitallisten perinteiden lopettaminen ja parantuneet parisuhteet ovat tärkeä osa hi-viruksen pysäyttämisessä. Kuva: Paula Laajalahti