– Konfliktin rakenteelliset taustasyyt ovat jääneet Syyria-uutisoinnissa syrjään. Mediassa konflikti kuvataan toimintaelokuvamaisena nopeine käänteineen, mutta sodan realismia ja taustatekijöitä – kuten vaikkapa vuosia käynnissä ollutta sotataloutta– ei valoteta. Media ohjaa myös suhtautumista Syyrian pakolaisiin. Tekemämme mediatutkimuksen mukaan esimerkiksi avustusjärjestöjen tiedotteet avustustyön rahoitusvajeesta saivat seitsemän kertaa vähemmän mediatilaa kuin Isiksen väkivaltavideot, sanoi Suomen Lähetysseuran Syria Initiative -rauhanhankkeen asiantuntija Lea Pakkanen Lähetysseuran ja The Ulkopolitistin Syyria-keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa maanantaina 10.7.2017.
Pakkanen korosti, että mediauutisoinnin monipuolistaminen vaatii toimia sekä medialta että yleisöltä.
– Median tulisi rakentaa Syyriaan ja lähialueille verkostoja, joiden avulla voidaan haastatella eri toimijoita ja osapuolia. Luottamuksen rakentaminen on tässä tärkeää, sillä medialle kommentointi voi olla myös vaarallista. On ymmärrettävä konfliktin monimutkaisuutta ja päivitettävä tietojaan jatkuvasti, sillä tilanne muuttuu koko ajan. Yleisön tulisi toisaalta tukea ja vaatia taustoittavaa journalismia, Pakkanen sanoo.
Kansanedustaja, Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja Pekka Haaviston moderoimassa tilaisuudessa olivat Pakkasen lisäksi keskustelemassa The Ulkopolitistin asiantuntija Mikko Patokallio sekä UN Womenin ohjelma-asiantuntija Paula Tarvainen.
Tarvainen kertoi UN Womenin fasilitoimasta syyrialaisten naisten neuvonantajaryhmästä, jossa eri osapuolia edustavat naiset käyvät dialogia.
– Nämä naiset ovat eri taustoistaan huolimatta kolmesta asiasta yhtä mieltä: konflikti täytyy lopettaa, siihen on löydettävä neuvoteltava ratkaisu ja naisten rooli ja johtajuus on varmistettava, Tarvainen kertoi.
Kaikki panelistit korostivat, että ratkaisu konfliktiin on syyrialaisten itsensä käsissä. He näkivät Syyrian tilanteessa myös toivoa. Sitä antaa syyrialaisten valmius jättää vaikeita asioita taakse ja käydä dialogia.
– Kun aseet hiljenevät, syyrialaisissa on paljon kykyä jälleenrakentaa maata. Sota on kestänyt pitkään, ja ihmiset ovat väsyneitä. Nyt on nähtävissä momentum siihen suuntaan, että ihmiset voivat hyväksyä neuvotellun kompromissin, Patokallio sanoi.
Suomen Lähetysseuran Syria Initiative -rauhanhanke on suurin Suomen ulkoministeriön rahoittama rauhanprojekti. Se tukee ruohonjuuritason rauhantoimijoita Syyriassa ja heidän verkostojaan, aloitteitaan ja vuoropuheluprosesseja. Hanke tukee erityisesti naisten osallistumista vuoropuheluprosesseihin miesten rinnalla ja mahdollistaa myös eri ryhmistä ja taustoista tulevien naisten välisen vuoropuhelun. Hankkeessa on teetetty myös mediatutkimusta kansainvälisestä Syyria-uutisoinnista.
The Ulkopolitist on vuonna 2011 perustettu kansainvälisen politiikan ilmiöitä sekä suomalaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevä sitoutumaton verkkolehti. Sen sisällöntuotannosta vastaa yli kuusikymmentä eri ulkopolitiikan ja kansainvälisten suhteiden osa-alueiden asiantuntijaa.