Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Uutuuskirja kertoo, miten köyhimmät pärjäävät ilmastokriisissä 

Suomen Lähetysseuran uutuuskirja pureutuu köyhimpien maiden ja ihmisten asemaan ilmastokriisissä. Lähetysseura on tehnyt jo pitkään työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja auttanut ihmisiä sopeutumaanKirjassa aihetta käsitellään niin tieteellisen tiedon, poliittisten päätösten kuin työssä saatujen kokemustenkin valossa. Kirjan kirjoittaneet asiantuntijat ovat työskennelleet köyhimpien maiden haasteiden parissa niin käytännön työssä, vaikuttamalla päätöksentekoon kuin tekemällä akateemista tutkimusta. 

− Lähetysseuran yli 160-vuotinen kokemus Afrikasta, Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta sekä näillä mantereilla asuvien ihmisten todellisuudesta pakottavat ottamaan kantaa ja toimimaan muutoksen edessä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kurittavat kovimmin maapallon köyhimpiä tai muuten heikossa asemassa olevia ihmisiä. Ilmastonmuutos aiheuttaa kestämätöntä kuivuutta tai yllätyksellisiä sateita, jotka tuhoavat viljelysatoja tai karjaa. Hirmumyrskyt iskevät aiempaa useammin. Elinkeinon menetys aiheuttaa nälkää, lasten koulunkäynnin keskeytymistä, yleistä elämän kurjistumista ja sosiaalisia ongelmia, toteaa Lähetysseuran kehitysyhteistyöpäällikkö Katri Leino-Nzau kirjan esipuheessa.  

Kirjassa ääneen pääsevät myös Lähetysseuran kehitysyhteistyötä toteuttavien kumppanijärjestöjen edustajat, jotka omassa työssään ratkovat ilmastonmuutoksen aiheuttamia ongelmia. Esimerkiksi Nepalissa Lähetysseuran edistää ilmastokestävien kylän toimintamallia yhteistyössä Sahas-järjestön kanssa.  

− Vahvistamme yhteisöjen ja paikallisviranomaisten osaamista ilmastonmuutoksesta. Lisäksi tarjoamme kyläyhteisöille ilmastokestäviä teknologioita ja käytäntöjä. Nämä teknologiat ovat hyvin edullisia, sillä heillä ei ole varaa monimutkaisiin laitteisiin. Jos ongelmana on kuivuus, koulutamme heitä vettä säästävistä ratkaisuista, kuten pisarakastelusta ja veden kierrättämisestä. Esimerkiksi talousvettä voi käyttää maatalouden kasteluvetenä, kertoo kirjassa olevassa haastattelussa Sahasin ilmastoasiantuntija Raju Jati 

Riikka Saarenpään toimittamaan kirjaan ovat kirjoittaneet Olli-Pekka Siira, Miia Barrow, Mikko Pyhtilä, Minna HavunenRuusa Gawasa, Sanna Raita-aho, Niko Humalisto ja Roosa Rantala 

Kirjaa on tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin. Kirja on ilmainen, ja sitä voi tilata osoitteesta basaari@suomenlahetysseura.fi. Kirjan voi myös lukea sähköisesti: lue kirja tästä (pdf)