”Hongera! Paljon onnea!” toivottaa viisikymmenpäinen juhlavierasjoukko kuumankosteassa Dar es Salaamin illassa. Tansanian ensimmäinen vammaisten naisten seksuaaliterveyspalveluiden hyvien käytäntöjen käsikirja, Tumeweza (Me kykenemme), on juuri julkaistu.
”Sydämeni hakkaa, olen niin onnellinen! Meillä on vihdoin jotain konkreettista käsissämme. Tämä käsikirja on meidän “vauvamme”, jota olemme työstäneet viimeisen vuoden ajan”, iloitsee Happiness Koisiaga Shivyawatasta, Tansanian vammaisjärjestöjen liitosta.
Tumeweza-käsikirja on kansainvälisen yhteistyön tulosta: mukana ovat olleet suomalaiset lähetystyöjärjestöt Suomen Lähetysseura ja Fida, Ekumeeninen vammaisvaikuttajien verkosto EDAN, Tansanian vammaisjärjestöjen liitto sekä Tansanian evankelis-luterilainen kirkko (ELCT) ja sen omistama Selianin sairaala sekä Tansanian helluntaikirkko (FPCT) ja sen omistama Nkingan sairaala. Työtä tuetaan Suomen kehitysyhteistyövaroin.
Käsikirja on erittäin tervetullut avaus Tansanian terveydenhuoltoon, jossa vammaiset naiset ja tytöt eivät usein saa tarvitsemiaan palveluita yhteiskunnassa vallitsevien kielteisten asenteiden vuoksi. Vammaisuuteen liittyy Tansaniassa yhä vahva stigma, joka vaikeuttaa vammaisten ihmisten elämää monin tavoin.
Apua on vaikea saada mutta myös kohdentaa oikeille ihmisille, sillä monet eivät halua edes tunnustaa omaa tai perheensä vammaisuutta. Erityisesti vammaiset naiset kohtaavat syrjintää ja väkivaltaa, jota harvoin uskalletaan raportoida pelon, häpeän ja väkivallan normalisoinnin vuoksi.
Vammaisten oikeuksien edistämistyötä tehdään Tansaniassa tiiviissä yhteistyössä kirkkojen ja uskonnollisten johtajien kanssa, joilla on maassa suuri vaikutusvalta.
”Kirkon tehtävä on palvella kokonaisvaltaisesti kaikkia ihmisiä, sukupuoleen ja ikään katsomatta. Henkiset, fyysiset ja sosiaaliset tarpeet ovat yhteisiä meille kaikille”, Tansanian evankelisen kirkon johtava piispa Alex Malasusa totesi juhlapuheessaan.
”Olemme ylpeitä saadessamme tehdä työtä vammaisten ihmisten kanssa. Tavoitteemme on, että kaikki kirkon terveydenhuollon tilat Tansaniassa tulevat olemaan saavutettavia. Rukoilemme Jumalan johdatusta tämän tavoitteen saavuttamiseksi.”
Vammaiset naiset ovat vihdoin tervetulleita terveydenhuoltoon
Nyt julkaistu käsikirja on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille sekä päättäjille ohjaamaan terveydenhuollon tilojen suunnittelua niin, että ne ovat saavutettavia vammaisille henkilöille, erityisesti naisille ja tytöille. Käsikirja tarjoaa ohjeita esimerkiksi esteettömyys- ja saavutettavuusarvioinnin tekemiseen, jonka kautta parannetaan terveydenhuollon vammaisinklusiivisuutta.
“Saavutettavuusarvioinnin kautta ymmärsimme, että sairaalamme ei ollut saavutettava pyörätuolia käyttäville. Aloitimme rakentamalla ramppeja ja lisäämällä viittomakielisiä kylttejä. Olemme myös palkanneet koordinaattorin varmistamaan, että erityistä tukea tarvitsevien tarpeet huomioidaan kaikessa suunnittelussa. Ensi vuoden alusta sairaalassamme tulee olemaan myös viittomakielen tulkkeja”, kertoo Selianin sairaalan johtaja, Amon Marti.
Erilaisten koulutusten myötä Selianin sairaalan henkilöstö on saanut tietoa ja taitoja kohdata vammaisia ihmisiä kunnioittavasti ja yhdenvertaisesti. Koulutukset on suunniteltu vastaamaan ihmisten todellisiin tarpeisiin, ja kouluttajina on toiminut vammaisia henkilöitä, mikä on lisännyt osallistujien ymmärrystä ja vähentänyt ennakkoluuloja.
“Me vammaiset olemme usein jääneet muiden varjoon. Nyt julkaistu käsikirja kuitenkin valaisee elämäämme. Se on ensimmäinen askel kohti muutosta”, toteaa Tansanian vammaisjärjestöjen liiton johtaja Jonas Lubago.
Vammaisten naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutuminen on paitsi ihmisarvokysymys, myös osoitus oikeudenmukaisesta ja kestävästä yhteiskunnasta. Tansaniassa otetaan nyt tärkeitä askelia kohti välttämätöntä muutosta, jossa kaikki ovat tervetulleita myös terveydenhuollon piiriin.
Teksti: Linda Juntunen, itäisen ja eteläisen Afrikan viestinnän asiantuntija
*** Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin. ***
Käsikirja on julkaistu englanniksi Kirkkojen maailmanneuvoston verkkosivuilla osoitteessa: https://www.oikoumene.org/resources/publications/tumeweza