Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Perheenäiti harkitsi itsemurhaa – vertaistuki auttoi pois kuilun partaalta

Nepalilainen Sabita sekä hänen aviomiehensä elävät köyhyydessä vakavien mielenterveysongelmien kanssa, yrittäen kuitenkin pitää huolta lapsistaan. Kehitysyhteistyö on tuonut perheen elämään toivoa.

Nepalilainen nainen kuvattuna pellolla sivulta niin, että hänen kasvonsa eivät näy.
Sabita kärsi itsetuhoisista ajatuksista. Kuva: Mimosa Hedberg

Sabitan (nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi), 29, sekä tämän perheen tarina tuntui aluksi lohduttomalta. Sabitan tarinan voit katsoa kokonaisuudessaan jutun lopusta löytyvästä videosta.

Sabitan perheeseen kuuluvat 2- ja 8-vuotiaat lapset ja aviomies. Perhe asuu Länsi-Nepalissa.

Vanhempien kokeman syrjinnän ja stigman takia heidän oli ollut vaikeaa löytää töitä tai jopa pysyvää asuinpaikkaa, ja lapset olivat joutuneet kerjäämään ruokaa naapureilta.

Sabita koki tilanteensa niin synkäksi, että hän kertoi harkinneensa itsemurhaa. Nainen tuli kuitenkin toisiin aatoksiin lastensa tähden.

Lähetysseuran toteuttama kehitysyhteistyö Nepalissa mielenterveysongelmien eteen on viime aikoina tuonut perheen elämään toivoa. Lähetysseuran nepalilainen yhteistyöjärjestö Koshish kutsui vanhemmat vertaistukiryhmään, jota vetää koulutettu psykologi ja joka on tarkoitettu mielenterveysongelmien kanssa eläville. Siellä vanhemmat ovat päässeet jakamaan tuntemuksiaan.

Sabita perheineen sai myös monenlaista muuta apua kehitysyhteistyössä: heitä ohjattiin ammattiavun piiriin, ja Koshish auttoi vaikuttamistyössä paikallishallinnon suuntaan, jotta perhe saisi rakennettua itselleen kunnollisen talon. Nyt Sabitalle on löydetty myös työtä puhvelien hoidon parissa.

Tulevaisuus näyttää jo himpun verran paremmalta. Sabita kertoo haluavansa yrittää parhaansa perheensä tähden.

YK:n maailman terveyspäivää vietetään joka vuosi 7. päivä huhtikuuta, jotta tietoisuus maailmanlaajuisista terveysongelmista sekä ihmisten hyvinvoinnin parantamisesta lisääntyisi. Oikeus terveyteen on ihmisoikeus.

Teksti: Mimosa Hedberg, viestinnän asiantuntija, Nepal