Thaimaa: Jokainen on kohtaamisen arvoinen
Pohjois-Thaimaan haastavissa olosuhteissa työskentelee sitoutunut evankelistatiimi, joka palvelee vuoristokylien asukkaita niin hengellisissä kuin maallisissa tarpeissa.
Naanin maakunnassa Pohjois-Thaimaassa kirkko kasvaa erityisesti alkuperäiskansojen parissa. Alueella on neljä seurakuntaa ja useampi saarnapaikka. Vajaan kymmenen hengen evankelistatiimi jakaa kyläläisten keskuudessa kristinuskon hyvää sanomaa sanoin ja teoin.
”Pidämme jumalanpalveluksia, esirukoilemme seurakuntalaisten puolesta ja teemme kotikäyntejä”, evankelistatiimin vetäjä Phimphan Hoomlok kertoo.
Evankelistojen korkeasta sitoutumisesta kertoo, ettei päivätyön ja vapaaehtoistehtävien oheen juuri mahdu vapaa-aikaa. Sunnuntain jumalanpalvelukset jäävät väliin ainoastaan sairaustapauksissa tai jos maanvyörymät estävät pääsyn kyliin.
Kokonaisvaltainen lähetystyö pitää sisällään paitsi ihmisten hengelliset, myös fyysiset tarpeet. Vähävaraisia perheitä tuetaan esimerkiksi ruoka- ja lääkeavulla. Sairaustapausten sattuessa evankelistat kyyditsevät kyläläisiä lähiklinikoille tai tarvittaessa aina vuorenrinteitä alas Naanin kaupunkiin saakka.
”Etnisiin vähemmistöihin kuuluvien asukkaiden itseluottamus on heikko ja kynnys poistua oman kylän ulkopuolelle korkea. Lukutaidottomina erityisesti virallisten asioiden hoitaminen on vaikeaa. Tällöin tulemme tueksi. Autamme kyläläisiä esimerkiksi pankkiasioiden hoitamisessa”, evankelistatiimin jäsen Jafa Nanoongpham kertoo.
Kristittyjen ja perinteisiin luonnonuskontoihin kuuluvien kyläläisten yhteiselo ei aina ole mutkatonta, mutta evankelistatiimin jäsenet ovat onnistuneet rakentamaan luottamusta ja yhteisöllisyyttä erilaisin keinoin.
”Kirkko on avoin ja turvallinen paikka kaikille kyläläisille uskoon katsomatta. Kirkon tiloissa järjestetään esimerkiksi yleishyödyllisiä koulutuksia, joihin kaikki kyläläiset ovat tervetulleita. Myös jokavuotiset joulujuhlat ovat tärkeä tapa vahvistaa yhteenkuuluvuutta”, Hoomlok kertoo.
Alueen ensimmäisen kristityn Phathomphoon Satthaathithaanin mukaan evankelistalle tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvät kuuntelu- ja keskustelutaidot sekä erilaisuuden hyväksyminen:
”Omilla arvoilla ei saa jyrätä, vaan perinteitä tulee kunnioittaa. Muutos vaatii aikaa ja tilaa.”
Teksti: Anna Peltonen
Kolumbia: Evankeliumin sanoma toteutuu palvelemalla
”Yli 80 vuotta luterilainen kirkko on toteuttanut evankeliointityötä Kolumbiassa keskittyen jäsenmäärien kasvattamiseen, mutta nyt meidän pitäisi keskittyä jo olemassa olevien jäsenten uskon ja osallistumisen vahvistamiseen”, kertoo Melissa Gomez, Kolumbian luterilaisen kirkon evankeliointityön koordinaattori.
”Usko tulee todeksi, kun toteutamme evankeliumin sanomaa palvelemalla toisiamme”, hän sanoo.
Yhdessä kristillisen kasvatuksen työryhmän kanssa Gomez kiertää Kolumbian luterilaisen kirkon 27:ssä seurakunnassa ja lähetyspisteessä ja evankelioi koulutusten ja keskusteluryhmien avulla. Seurakunnan jäsenten kanssa keskustellaan esimerkiksi ihmisoikeuksista, kouluttautumisen ja kristillisen kasvatuksen tärkeydestä sekä toisten palvelemisesta arjessa.
Kolumbian kirkossa uskotaan, että kaikilla tulisi olla oma tehtävänsä kirkossa, jotta usko ilosanomaan vahvistuu.
Kaikki, mikä luo hyvää ja suojelee luomakuntaa, on Jumalan sanan toteuttamista, muistuttaa Gomez. Kolumbian luterilaiselta kirkolta puuttuu tällä hetkellä pappeja, joten kirkon tulevaisuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää saada jäsenet mukaan kirkon toimintaan.
Osana evankeliointityötä Gomez ja muut kirkon työntekijät kiertävät maallikkopapin roolissa seurakuntia ja lähetyspisteitä. ”Misión en camino”, eli ”Lähetystyötä tien päällä” -hankkeen parissa kuluukin vähintään yksi viikonloppu kuukaudessa.
Mikä sitten saa uudet jäsenet kiinnostumaan luterilaisesta kirkosta?
”Kolumbian luterilainen kirkko tekee paljon diakoniatyötä ja humanitaarista työtä kaukaisilla alueilla, minne kukaan muu ei lähde auttamaan. Ihmiset eivät voi ymmärtää, että on olemassa kirkko, joka on saapunut niin kauas tukemaan, ei käännyttämään, hätää kärsiviä.”
Tekoina näkyvä lähimmäisenrakkaus, eli diakonia ja humanitaarinen työ, luo keskustelua yhteisöissä. Se taas johtaa kiinnostukseen toimia muidenkin hätää kärsivien puolesta yhdessä kirkon kanssa.
Tavoitteena on, että seurakunnan jäsenet osallistuisivat kirkon hankkeisiin tukemalla konfliktialueilla asuvia ihmisiä kampanjoiden tai keräysten kautta.
Huoli painaa kuitenkin Gomezin mieltä, kun kysyn häneltä mitä luterilainen kirkko tarvitsisi tulevaisuudessa.
”Vaikka me luterilaiset olemme hyvin oppineita hengellisissä asioissa kautta maailman, olemme äärimmäisen väsynyt kirkko. Monelle Jumala tuntuu olevan liian kaukana. Emme voi jäädä kirkon penkille istumaan, vaan vaikeuksien keskellä meidän täytyy nousta ja kävellä toistemme rinnalla.”
Teksti: Anna Lundén
Tansania: Elokuvia ja evankeliointia
Ensin kristillinen elokuvailta, seuraavana päivänä kotikäyntejä ja evankeliointitapahtuma täynnä tanssia ja laulua. Tällä kaavalla toimii Lähetysseuran tukema ilosanoman levittäminen Luoteis-Tansaniassa.
Sebastian Alloyce on toiminut pitkään evankelistana Tansanian luterilaisessa kirkossa, etenkin Ukerewen saaren pienissä kylissä. Yhteensä saarella työskentelee kuusi evankelistaa.
”Kutsumukseni on tuoda ihmisiä Jeesukselle. Evankeliointitapahtumiin tulee enemmän ihmisiä kuin kirkkoon, ne todella tavoittavat”, Alloyce kertoo.
Tansanian kirkossa evankeliointi on paitsi evankelistojen, myös jokaisen seurakuntalaisen työ. Jeesuksesta puhutaan naapureille, työkavereille ja taksikuskeille.
”Uusiin seurakuntiin tulee paljon nuoria, mutta myös paljon vanhuksia”, Alloyce sanoo.
Lähetysseuran tuella on koulutettu nuorisotyöhön erikoistuneita evankelistoja, jotka vastaavat koko seurakunnan pyörittämisestä pienimmissä kylissä.
Evankelistan koulutus kestää Nyakaton luterilaisessa raamattuopistossa kaksi vuotta.
Teksti: Virve Rissanen
Juttu on julkaistu Lähetysseuran Tulkoon joulu -lehdessä.
Nyt kun olet täällä…
… meillä on pieni pyyntö. Laitamme osan Lähetyssanomien jutuista ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi tutustumaan erilaisiin kulttuureihin, lukemaan työstämme maailmalla ja sukeltamaan ihmisten tarinoihin.
Lehti on kuitenkin meille tärkeä tulonlähde – pyydämmekin, että tilaat Lähetyssanomat. Samalla tuet lähetystyötä ja kehitysyhteistyötä, jota tehdään syrjäytettyjen ihmisryhmien parissa maailman köyhimmissä maissa.
Tilaa Lähetyssanomat