Millaista on maaseudulla asuvan tansanialaisen perheen elämä? Enää ei tarvitse matkustaa tuhansia kilometrejä tutustuakseen kaukaiseen maahan ja sen ihmisiin.
Tänään lanseerattavassa Tansania 360 -pelissä pääsee tapaamaan tansanialaista yhdeksänhenkistä perhettä. Peli yhdistelee 360-kuvia ja -videoita sekä interaktiivisia tehtäviä.
Pelin tavoitteena on syventää ymmärrystä kehittyvissä maissa elävien ihmisten elämästä, haasteista ja niiden ratkaisemisesta.
”Virtuaalitodellisuus on mahdollisuus, jota kehitysyhteistyössä ei ole vielä kovin paljon hyödynnetty. Haluamme kokeilla, olisiko se kiinnostava ja toimiva tapa tehdä tutuksi suomalaisten tukemaa kehitysyhteistyötä, ihmisiä, olosuhteita ja kehittyvän maan todellisuutta”, sanoo Lähetysseuran viestintäjohtaja Laura Häkli.
”Tämän pelin pelaamiseen ei välttämättä tarvita erityisiä VR-laseja (Virtual Reality), vaan se on saatavilla helposti ja laajasti ihan tavallisen verkkoselaimen kautta. Pelin kautta nekin, joilla ei ole koskaan mahdollisuutta päästä tutustumaan kehitysyhteistyöhön paikan päälle, saavat siihen mahdollisuuden kotisohvaltaan.”
”Uran mieleenpainuvimpia kuvauskeikkoja”
Pelin ideoijana ja yhtenä toteuttajana Lähetysseurassa on toiminut itäisen ja eteläisen Afrikan alueellinen viestinnän asiantuntija Virve Rissanen. Hän työskenteli aiemmin teknologiatoimittajana ja innostui 360-kerronnasta – etenkin siitä, miten sen avulla pääsee aidontuntuisesti paikkoihin ja tilanteisiin, joihin ei muuten pääsisi.
”Visioin, miten hienoa olisi näyttää vaikka kaikkien Lähetysseuran työalueiden todellisuutta suomalaisille immersiivisen kuvamateriaalin avulla”, Rissanen kertoo.
Rissanen kuvasi pelin 360-videot ja -kuvat Inolelon kylässä Tansanian luoteisosassa. Pelissä esiintyvä perhe on saanut Lähetysseuran tuella esimerkiksi puuntaimia ja pienyrittäjyyskoulutusta.
”Tuo vierailu oli urani mieleenpainuvimpia kuvauskeikkoja, ja toivon että tunnelma välittyy myös pelin pelaajille”, Rissanen kertoo.
“Perhe toivotti vierailijan tervetulleeksi arkeensa ja vastaili kärsivällisesti kysymyksiin. Etenkin perheen poika innostui 360-kamerasta ja toimi vapaaehtoisena kuvausassistenttina pitkin päivää.”
Lähetysseura on jo aiemmin tuottanut materiaalia VR-laseille työalueilta Tansaniasta ja Etiopiasta. Nyt lanseerattava peli on kuitenkin ensimmäinen, joka on aidosti interaktiivinen ja joka ei vaadi toimiakseen VR-laseja. Yksikään toinen suomalainen järjestö ei ole tiettävästi tehnyt aiemmin vastaavaa.
Peliä voi käyttää verkkoselaimessa tietokoneella tai puhelimella. Se toimii parhaiten Google Chromella tai Mozilla Firefoxilla. Pelata voi myös VR-lasien selaimella.
Pelin on toteuttanut Lähetysseuran kanssa yhteistyössä suomalainen opetusteknologian yritys 3DBear. Pelin tekoa on tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin.
Suomenkielistä peliä pääsee pelaamaan: https://wvr.li/5s8mg1 tai VR-lasien selaimella osoitteessa https://wvr.li lisäämällä koodi 140-9891
Peli löytyy myös ruotsiksi: https://wvr.li/zj6p31 ja VR-lasien selaimella osoitteessa https://wvr.li lisäämällä koodi 582-9391
***Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin.***