Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Koulunkäyntiä Nouakchotin köyhälistökortteleissa Mauritaniassa

Sebkhan korttelin koulun oppilaat järjestivät kunniakujan kummihankkeeseen tutustumaan tulleille vieraille. Kaikki kummitukea saavat koulut sijaitsevat Nouakchotin köyhälistökortteleissa. Kuva Teija Laine
Sebkhan korttelin koulun oppilaat järjestivät kunniakujan kummihankkeeseen tutustumaan tulleille vieraille. Kaikki kummitukea saavat koulut sijaitsevat Nouakchotin köyhälistökortteleissa. Kuva Teija Laine

Teija Laine: ”Kummiohjelma on yksi keino tukea köyhyysloukussa eläviä perheitä”

Hiekkaa, hiekkaa ja taas hiekkaa.  Punertavaa autiomaan hiekkaa, muutama pieni vihertävä pensas tasapainottamassa kuivaa maisemaa. Autiomaa ympäröi Mauritanian pääkaupunkia, Nouakchotia, jonne olen tullut tutustumaan Luterilaisen maailmanliiton paikallisten toimijoiden kautta tekemäämme kummityöhön. Suomalaiset kummit kustantavat yli 300 koululaisen opiskelukulut neljässä koulussa, jotka kaikki sijaitsevat Nouakchotin köyhälistökortteleissa. 

Köyhyys tuo väkeä maalta pääkaupunkiin, mutta kaupunki ei useinkaan ole ratkaisu köyhän perheen ongelmiin.  Kummiohjelma on yksi keino tukea köyhyysloukussa eläviä perheitä. 

Lääkärintarkastukset ehkäisevät sairauksia

Paikalliset oppaamme, Bienfaisance Sans Frontiers -järjestön tiedottaja-sihteeri Rokhaya Kamara ja kummihankkeesta vastaava Moussa Kandega, vievät meidät ensin Sebkhan korttelin kouluun numero 11, jossa on 85 kummioppilasta. Vastaanotto koulussa on riemullinen. Lapset ovat muodostaneet kunniakujan, jota myöten meidät ohjataan taputusten saattamina opettajainhuoneeseen. 

Meille esitellään koulussa toteutettavan kummiohjelman sisältöä.  Siihen kuuluvat kummioppilaiden kuukausiavustukset, tukiopetus sekä koulumateriaalien jako oppilaille kuten myös opettajille opetuksen tueksi. Lisäksi siihen kuuluvat vierailut kummioppilaiden kodeissa sekä säännölliset lääkärintarkastukset. 

Lääkärintarkastuksella on suuri merkitys lasten koulumenestymiselle, sillä se ennalta ehkäisee monia sairauksia. Terveydenhoitoon kuuluu myös säännöllisin väliajoin annettava matokuuri. Tätä arvostan suuresti, sillä täällä kuumassa Afrikassa ripulia ja anemiaa ja näiden myötä väsymystä ja heikkoutta aiheuttavat loiset ovat yleisiä. Tuulen tuivertama hiekkapölykin levittää matoja, joten hyvä perushygieniakaan ei ole täydellinen suoja tälle vaivalle. 

Kummituki auttaa kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia

Yksi kummioppilaista on 13-vuotias Fatou Aïdara. Hän sairastaa vaikeaa lihasrappeumasairautta, mutta kummituen avulla hän voi käydä koulua, sillä tukirahalla on mahdollista järjestää autokyyti koululle.

Fatou huomasi ensi oireet sairaudestaan alakouluikäisenä, kun hänellä alkoi olla tasapainohäiriöitä kävellessä. Nyt hän joutuu jo käyttämään pyörätuolia. Hän on kuitenkin iloinen mahdollisuudesta käydä koulua ja siitä, että on saanut käydä sairauteen liittyvissä tutkimuksissa. Koulu sujuu häneltä hyvin, vaikka kulkeminen autokyydillä onkin välillä vaivalloista. 

Sebkhan koululta jatkamme tapaamaan samassa kaupunginosassa asuvan Madina Bocar Syn kotiväkeä. 

Madinan äiti Kadiata Amadou Diallo on kuuromykkä. Hänellä on useita lapsia, joista myös kummioppilastukea saava Penda on mykkä, mutta kuuleva. Pihapiiri, jossa perhe asuu, on äärettömän yksinkertainen ja karu. Pihan perällä on pieni huone, jossa perhe yöpyy. Pihalla, jossa ei ole vesijohtoa eikä viemäröintiä, pestään pyykki, laitetaan ruokaa ja vietetään aikaa. Likavesi heitetään kadulle, mutta tuoksu tuntuu pihallakin.

Yksi kummihankkeen piirissä olevista kouluista on Madame Mariam Diallon instituutti, johon kuuluu koulun lisäksi orpokoti. Orpokodin kouluikäiset lapset ovat kummituen piirissä.

Pääosa kummioppilaista on tyttöjä

El Minan korttelin koulussa johtaja ja vanhempien edustajat kiittelevät kovasti kummityön tukea. He ovat huomanneet oppimisilmapiirissä selkeitä muutoksia parempaan. Koulu on saanut kummiohjelman ansiosta toimivan vesipisteen, jossa koululaiset voivat käydä välitunnilla juomassa. Luokkahuoneiden ikkunoita ja ovia on korjattu sekä pulpetteja uusittu. Koulun pää- ja sivuportit on myös kunnostettu.

Pääsen useampaan luokkaan seuraamaan opetusta. Koulukielenä on sekä ranska että arabia. Monille oppilaille molemmat ovat vieraita kieliä, vaikka ne ovatkin Mauritanian virallisia kieliä. Monen äidinkieli on pulaari tai wolof, joita puhutaan myös Senegalissa. Mauritaniassa ei anneta opetusta paikallisilla kielillä.

Bakar d’Arafatin koulu, jonne seuraavaksi suuntaamme, sijaitsee myös laitakaupungilla. Kummioppilaiden saaman tuen lisäksi koulu on hyötynyt muutenkin. Pihapiiriin on rakennettu vessat. Vessat luovat turvallisuutta erityisesti tyttöjen koulunkäyntiin. Kummituella voidaan järjestää myös tukiopetusta sitä tarvitseville. Tyttöluokan opettaja kertoo, että ennen kummiohjelman antamaa tukea tyttöjen keskuudessa oli paljon koulunsa keskeyttäviä. Tyttöjä ei maassa arvosteta, eikä heidän koulunkäyntiään tueta. Siksi erityisesti tytöt hyötyvät tukiopetuksesta, ja nyt keskeytysten määräkin on vähentynyt. Mauritanian kummiohjelman painopiste onkin tyttöjen koulutuksen tukemisessa ja noin 60 prosenttia kummioppilaista on tyttöjä.

Paikalla on myös eräs äiti vanhempien edustajana kertomassa, kuinka tuki rohkaisee perheitä ja auttaa heitä ymmärtämään koulutuksen merkityksen lasten elämässä. Hän kehuu myös koulun opettajien olevan hyvin motivoituneita työssään.

Vaimoksi myyty koululainen

Automatkalla Rokhaya Kamara kertoo minulle tarinan 12-vuotiaasta tytöstä, jota oli käynyt tapaamassa.

Tytön vanhemmat olivat antaneet hänet vaimoksi vanhemmalle miehelle 20 dollarin hinnalla. Tyttö tuli pian raskaaksi ja mies lähti omille teilleen. Tyttö elää jälleen vanhempiensa kotona. Koulu on keskeytynyt ja tulevaisuus hämärän peitossa. 

Rokhaya sanoo tämän olevan kovin tavallinen köyhän perheen tarina. Vanhemmat saavat tytön naittamisesta vähän rahaa ja uskottelevat itselleen, että rikas mies voisi jatkossakin tuoda vaimonsa perheeseen tukea ja avustusta. Todellisuutta on kuitenkin se, että tällaisella tekaistulla avioliitolla miehet ostavat itselleen maan tavan salliman luvan tytön hyväksikäyttöön. Pian he käyvät ostamassa itselleen toisesta köyhästä perheestä toisen tytön vaimoksi ja näin tarina jatkuu loputtomiin. 

Kummiohjelma pyrkii taistelemaan tällaista käytäntöä vastaan vaikuttamalla köyhien vanhempien asenteisiin. 

Teija Laine
(Kirjoittaja toimii Suomen Lähetysseuran työaluetiedottajana ja kummityön yhdyshenkilönä Senegalissa ja Mauritaniassa)
 

Tule kummiksi – voit muuttaa kehitysmaan lapsen elämän 

Suomen Lähetysseuran kummityö on pitkäjänteistä ja luotettavaa kristillistä työtä lasten koulunkäynnin tukemiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Kummien tuki käytetään kummilasten koulunkäyntikuluihin sekä tarvittaessa terveydenhuoltoon ja muihin välttämättömiin elinkustannuksiin. Kummin tuki muuttaa lapsen elämän. 

Juuri nyt etsimme uusia kummeja Mauritanian lisäksi erityisesti Kiinaan ja Senegaliin. Kummiksi voi liittyä osoitteessa www.suomenlahetysseura.fi/kummit tai soittamalla 020 7127 201.

Tyttöjä El Minan korttelin koulussa. Kummituella pyritään edistämään erityisesti tyttöjen koulutusta. Kuva Teija Laine
Tyttöjä El Minan korttelin koulussa. Kummituella pyritään edistämään erityisesti tyttöjen koulutusta. Kuva Teija Laine