Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Kambodžan työntekijät Suomeen koronatilanteen takia 

Maskiin pukeutunut ihminen osoittaa pahvitaulusta käsienpesuohjeita ja nainen ja kaksi lasta istuvat kuuntelemassa.
Lähetysseuran kambodžalainen kumppanijärjestö First Step on levittänyt pandemian aikana tietoa koronalta suojautumisesta. Kuva: First Step.

Lähetysseuran Kambodžassa työskentelevät viisi työntekijää perheineen siirtyvät tilapäisesti Suomeen maan nopeasti pahenevan korona– ja rokotetilanteen takia. 

Reilun 16 miljoonan asukkaan Kambodžassa tätä viikkoa on kutsuttu ns. mustaksi viikoksi, ja uusia koronatartuntoja on todettu tiistaina lähes tuhat. Maassa on aloitettu rokotuskampanja, jonka tavoitteena on saada kaikki Phnom Penhin ja Kandalin provinssien noin kolme miljoonaa ihmistä – mukaan lukien ulkomaalaiset – rokotetuksi Sinopharm-rokotteilla. Kiinalainen Sinopharm ei ole EU:n tai WHO:n hyväksymä rokote.  

Työntekijöiden paluun tarkoituksena on saada heidät turvallisesti Suomeen pahenevan epidemian alta, ja samalla he voivat saada Suomessa turvalliseksi todetun rokotteen normaalin rokotusjärjestyksen mukaisesti ennen paluuta epidemia-alueelle, kertoo aluejohtaja Olli Pitkänen. Kambodža on ilmoittanut, että jatkossa viisumien saaminen on riippuvainen saaduista rokotuksista. 

Maan humanitäärinen tilanne pahenee, kun ihmiset ovat joutuneet elämään koronarajoitusten takia sulkutilassa jo useita viikkoja. Erityisesti täysin suljetuilla ns. punaisilla alueilla Phnom Penhissä kärsitään monin paikoin jo ruokapulasta, mikä on aiheuttanut protesteja kansan keskuudessa.  Punaisilla alueillasukkaat eivät saa poistua kodeistaan kuin terveydellisistä syistä ja asukkaiden on pysyttävä kotona odottamassa valtion vesi- ja ruoka-apua. 

Heikoimmassa asemassa olevat kärsivät tilanteesta eniten, ja sekava tilanne maassa mahdollistaa mielivaltaisen vallankäytön. Rajoitusten takia ei pääse tienaamaan, kaikki on suljettu ja ruuan hinta on paikoin kaksinkertaistunut. Kirkko tekee tällä hetkellä kaikkensa tilanteen helpottamiseksi eli jakaa ruokaa, kangasmaskejahygieniaopetusta ja tapaa mahdollisuuksien mukaan ahdinkoon joutuneita perheitä, joissa fyysiset rajoitukset koettelevat myös mielenterveyttä, sanoo Lähetysseuran Kambodžassa työskentelevä asiantuntija Pia Ruotsala. 

Suomen Lähetysseura toteuttaa Kambodžassa yhdeksää hanketta, joiden tavoitteena on muun muassa tukea maan vähemmistöjä ja seurakuntia ihmiskaupan vastaisessa työssä sekä vahvistaa vammaisten henkilöiden asemaa. Koronaaikana hankkeissa on tuettu koronanvastaista työtä eri tavoin, kuten kouluttamalla sosiaalityöntekijöitä ja tiedottamalla kyläyhteisöissä koronalta suojautumisesta sekä parantamalla yhteisöjen ruokaturvatilannetta.  

Lähetysseuran työntekijät työskentelevät virallisesti paikallisen luterilaisen kirkon alaisuudessa, ja he eivät ole pystyneet saamaan toistaiseksi koronarokotuksia. Suomalaiset työntekijät ovat olleet etätöissä useita viikkoja ja viestineet yhteistyökumppaneiden kanssa etäyhteyksin. Suomessa he jatkavat etätyötä ja virtuaalista yhteydenpitoa. Suunnitelmissa on palata työalueelle välittömästi rokotusten saamisen jälkeen. 

Oma paikallinen työyhteisöni ja kirkon johtaja Sreyleak koki Lähetysseuran päätöksen hyvänä, mutta odottaa meitä rokotettuina ilolla takaisin. Myös Kambodžassa on jo totuttu videopuheluihin ja toimintaan etäyhteyksilläeli vaikka olen Suomessa, yhteys kantaa ja kannattelee puolin ja toisin. He myös lähettivät minut Suomeen kertomaan Kambodžan tilanteesta ja pyytämään esirukouksia, sillä kirkolle siellä on tärkeää, että Suomessa nähdään heidän tilanteensa, Ruotsala sanoo. 

 Lisätietoja:

Aluejohtaja Olli Pitkänen
etunimi.sukunimi@felm.org
puh. +358 40539 0058