Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Jokaisella lapsella on oikeus koulutukseen: Lähetysseuran kummityö on auttanut lapsia koulutielle 25 vuotta

Senegalilainen Alphonse Sarr kävi koulua ja opiskeli suomalaisten kummien tuella. Joulukuussa hän väitteli farmakologian tohtoriksi. Pojan menestystä juhlistivat myös kirkon sosiaalityön osaston johtaja
Senegalilainen Alphonse Sarr kävi koulua ja opiskeli suomalaisten kummien tuella. Joulukuussa hän väitteli farmakologian tohtoriksi. Pojan menestystä juhlistivat myös kirkon sosiaalityön osaston johtaja

Suomen Lähetysseura on tehnyt kummityötä 25 vuotta. Tänä aikana suomalaiset kummit ovat mahdollistaneet koulunkäynnin tuhansille kehitysmaiden lapsille. Yksistään viime vuonna 400 nuorta suoritti lukiota vastaavat opinnot tai valmistui ammattiin kummituella.

– Olen usein miettinyt, miten koskaan voin kiittää kummeja siitä avusta, minkä olen saanut. Koska tulen köyhistä oloista, enkä voi lähettää kiitokseksi lahjoja, ajattelin että voin kiittää kummejani opiskelemalla hyvin ensimmäisestä luokasta alkaen. Heidän apunsa olisi turhaa, jos löisin laimin koulunkäyntini, kertoo Alphonse Sarr.

Alphonse Sarr on senegalilainen nuorimies, joka väitteli joulukuussa farmakologian tohtoriksi Dakarin yliopistosta. Kahdeksanlapsisen köyhän maanviljelijäperheen lahjakas poika pääsi aikanaan hyvään kouluun suomalaisten kummien tuella. Sama kotkalaispariskunta, Sinikka ja Timo Ojamies, on tukenut häntä koulutien alusta yliopistosta valmistumiseen asti, yhteensä 16 vuotta.

– Meille kummityössä mukana oleminen on ollut hyvin antoisaa. Olemme saaneet seurata Alphonsen varttumista ja koulumenestystä sekä oppineet paljon Senegalin oloista niin kummiyhdyshenkilön kuin Alphonsen itsensä kirjoittamista kirjeistä. Olemme myös ymmärtäneet, miten suuri merkitys yhdellä koulutetulla lapsella on koko perheelle, Ojamiehet kertovat.

Köyhyyden kierre

UNESCOn mukaan maailmassa on edelleenkin 67 miljoonaa lasta, jotka eivät pääse kouluun. Useimmat heistä asuvat kehitysmaissa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Köyhyys on suurin syy lasten koulutuksen puutteeseen. Samalla koulutus on kuitenkin yksi tehokkaimmista keinoista vähentää köyhyyttä.

Lähetysseuran kummityö alkoi vuonna 1988 Etiopiasta, jossa alettiin tukea Mekane Yesus -kirkon Hosainan hiippakunnan päiväkotilapsia. Pian tämän jälkeen mukaan tulivat Kolumbian luterilaisen kirkon koulujen oppilaat, Mafingan orpokoti Tansaniassa ja Beit Jalan oppilaskoti Palestiinalaisalueilla.

Nykyisin Lähetysseura tekee kummityötä 16 maassa, tänä vuonna 1,2 miljoonalla eurolla. Kummityötä tehdään aina yhteistyössä paikallisen kumppanin kanssa, useimmissa maissa Lähetysseuralla on myös oma suomalainen kummiyhdyshenkilö. Kummilapseksi pääsy ei edellytä kristillisen kirkon jäsenyyttä. Lähetysseura edistää erityisesti myös tyttöjen sekä vammaisten ja erilaisia etnisiä tai kielellisiä vähemmistöjä edustavien lasten koulutusta.

Kummituella katetaan mm. koulumaksuja, -pukuja ja -tarvikkeita. Yksittäisen kummilapsen sijaan kummit auttavat nykyisin enimmäkseen lapsiryhmiä, jolloin tuki jakaantuu tasaisesti kaikkien kummilasten kesken.

Lähetysseuralla on tällä hetkellä lähes 3 500 kummisopimusta. Yksityishenkilöiden lisäksi kummeina on yli 500 seurakuntien pienryhmää, erityisesti lähetyspiirejä, perhekerhoja sekä lapsi-, nuoriso- ja rippikoulutyön ryhmiä, myös miestenpiirejä ja kuoroja. Kouluja on mukana yli 40. Kummius yhdistää myös monia ystäväporukoita.

Vuonna 1998 Lähetysseura aloitti myös Lasten Pankin, joka on kertalahjoittajia varten perustettu rahasto. Lasten Pankin varoin kummioppilaat voivat saada tarvitsemaansa erityistukea tai mahdollisuuden jatko-opintoihin. Lasten Pankista myös rahoitetaan määräaikaisia hankkeita ja kartoitetaan uutta kummityötä.

Lue lisää Alphonse Sarrista

Lue lisää: www.suomenlahetysseura.fi/kummit