Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Auta naisia maailmalla

Lääkäri Pippa Laukka tutustui Nepalissa Lähetysseuran kehitysyhteistyöhankkeeseen. Matkalla hän näki, kuinka valtava tarve työlle on.

Auta nyt!

Pippa Laukka istuu lattialla nepalilaisnaisten ympäröimänä. Pikkuruiseen keittiöön on ahtautunut yhdeksän naista sekä tyttöä. Laukka kysyy naisilta, miten kuukautisiin suhtaudutaan kylässä. Naiset kertovat, että kuukautisten aikana he eivät saa kokata perheelleen ruokaa, vaan naiset ja tytöt joutuvat eristäytymään erilliseen huoneeseen kuukautisten ajaksi.

Laukka kysyy, mitkä ovat alueen suurimmat haasteet naisten oikeuksissa. Vastaus on yksimielinen: naisille ei ole ollut saatavilla koulutusta, eikä monikaan huoneen naisista ole päässyt käymään kouluja. Ja kun ei ole koulutusta, ovat mahdollisuudet toimeentuloon hyvin rajalliset.

Pippa Laukka tutustui nepalilaisen Sahas-järjestön toteuttamaan Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöhankkeeseen syrjäisessä Länsi-Nepalissa. Työllä tuetaan Jajarkotin alueen kyliä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumisessa. Erityisesti ruuan riittävyys on alueella iso ongelma.

”Kun teimme hankkeen lähtötilanteen selvitystä, havaitsimme, että kylien perheistä 40 prosentilla on tarpeeksi ruokaa omasta viljelytuotannosta vain 1-3 kuukaudeksi vuodessa”, sanoo Sahas-järjestön hankekoordinaattori Maniksha Acharya.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat näiden perheiden elämässä jo nyt: monsuunisateet ovat entistä rankempia, ja niiden aiheuttamat maanvyörymät katkaisevat teitä. Epävarmat ja vaihtuvat sääolot vaikuttavat suoraan ruoantuotantoon, minkä takia sadot ovat pienempiä.

Tavoitteena on, että vuoden 2025 lopulla 70 prosenttia työn piirissä olevista naisista on kasvattanut ruoantuotantoaan, toimeentuloaan ja ravintoa. Tähän pyritään esimerkiksi hyödyntämällä viljelyssä ilmastokestäviä lajikkeita sekä viljelyskoulutuksilla.

”Aiemmin ruokaa riitti pidemmäksi aikaa, mutta nyt monessa perheessä syödään päivittäisen kolmen aterian asemesta vain kahdesti ja sekin ruoka on yksipuolista ja ravintoköyhää. Tilanne on todella hälyttävä ja se näkyy esimerkiksi siten, että lasten kasvu on hidastunut”, Laukka kuvailee.

Laukka kertoo ymmärtäneensä matkalla kehitysyhteistyön merkityksen ja miten paikalliset ihmiset itse parantavat elinolojaan.

”Olin vaikuttunut siitä, miten sitkeitä, periksiantamattomia ja ahkeria nämä ihmiset olivat. He ovat eläneet haastavissa olosuhteissa aina, ja jos heidän asennettaan pitäisi jollain sanalla kuvata, se olisi sisu. Kaikki tuki näille rohkeille naisille on tärkeää”.

 

Voit lahjoittaa myös

  • MobilePayllä numeroon 42301
  • tilille FI38 8000 1400 1611 30, viestiksi: APU NAISILLE

 

*** Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin. ***