Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Ekoteologia kiinnostaa uutta seminaarijohtajaa

Etiopian Mekane Yesus -kirkon teologisen seminaarin uusi presidentti pastori Misgana Mathewos tutustui Lähetysseuraan jo lapsena.

Mekane Yesus seminaarin presidentti Misgana Mathewos Detago

Kuka olet ja miten sinusta tuli Mekane Yesus -seminaarin presidentti?

Nimeni on Misgana Mathewos Detago. Synnyin tammikuussa 1966 Damboyassa, Kembatan vyöhykkeellä Etelä-Etiopiassa.

Suoritin teologian diplomiopinnot ja teologian kandidaatin tutkinnon Mekane Yesus -seminaarissa. Vuonna 1999 lähdin opiskelemaan Raamatun tutkimuksen maisteriohjelmaan Englantiin. Väittelin samaisesta oppilaitoksesta tohtoriksi. Palasin Mekane Yesus -seminaariin helmikuussa 2006 ja jatkoin opettamista, toimin vararehtorina sekä perustin seminaariin käytännön teologian maisteriohjelman.

Työskentelin Etiopian teologisen jatko-opiston (EGST) opintoasioiden dekaanina ja presidenttinä, kunnes joulukuussa 2024 minut valittiin Mekane Yesus -seminaarin presidentiksi.

Mikä alun perin herätti kiinnostuksesi teologiaa kohtaan?

Isäni, pastori Mathewos Detago, oli yksi Etelä-Keskisen synodin ensimmäisistä vihityistä pastoreista. Hän palveli synodia lukutaito-ohjelman koordinaattorina, evankeliointityön koordinaattorina ja piirin johtajana. Me lapset tutustuimme Lähetysseuran työntekijöihin matkustaessamme pastori-isämme kanssa. Lähetysseura on aina sydämessäni, koska se on ollut merkittävässä roolissa henkilökohtaisessa ja akateemisessa kehityksessäni.

Äitini, Abebech Kelbiso, 85, toimi naisten johtajana ja diakonissana seurakunnallisella ja paikallisseurakunnan tasolla. Häntä oli isäni työn tukipilari, koska hän huolehti kodista ja kasvatti lapset.

Minulla oli jo nuorena varhainen kutsumuksen tunne. Kyselin paljon teologisia ja opillisia kysymyksiä, ja kun vastaukset olivat puutteellisia, kiinnostuin teologiasta syvällisemmin. Varhainen teologinen koulutus lisäsi janoa syvemmälle teologiselle ymmärrykselle.

Mitkä ovat tavoitteesi Mekane Yesus -seminaarin presidenttinä?

Tavoitteeni on sitoutuneiden opiskelijoiden rekrytointi, erityisesti naisten määrän kasvattaminen. Ekoteologian, rauhan ja kestävän kehityksen ohjelmien kehittäminen, tutkimuksen ja julkaisutoiminnan edistäminen sekä akateemisen infrastruktuurin parantaminen ovat myös asioita, joiden eteen haluan työskennellä. Toivon myös, että tulevaisuudessa seminaari voisi tarjota lyhytkestoisia koulutuksia seurakuntien työntekijöille.

Haluaisin seminaarin olevan akateeminen ja tutkimuksellinen huippuyksikkö, joka kouluttaa laadukkaita teologeja ja kirkon työntekijöitä Etiopiassa ja muualla Afrikassa.

Mitkä ovat seminaarin suurimmat haasteet?

Toiminnan jatkuvuuden takaamiseksi lisätulojen hankkiminen seminaarille on yksi keskeisistä tehtävistäni. Seminaari kohtaa myös toistuvia tulvauhkia sekä valtion maapolitiikan haasteita.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Pidän liikunnasta, erityisesti kävelystä ja juoksemisesta.

Mitä syöt aamupalaksi?

Syön monipuolisesti täysjyväleipää, kananmunia, maapähkinävoita, avokadoa, banaania, kaurapuuroa ja kotitekoisia mehuja.

Teksti: Linda Juntunen, Itäisen ja eteläisen Afrikan viestinnän asiantuntija

Kuva: Anna Suoheimo, Etiopian maajohtaja