1. Ilmastokriisi aiheuttaa pakolaisuutta
Ilmastokriisin vuoksi koko maapallon eliöstö – ihminen mukaan lukien – on muuttoliikkeessä. Ilmastonmuutos vaikeuttaa maanviljelijöiden elinkeinoa ja lisää kamppailua vähenevistä resursseista. Jos ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumista ja ilmastotuhojen korjaamista ei tueta maailman köyhimmissä maissa, yhä useammat joutuvat jättämään kotinsa ja lähtemään ilmastopakolaisiksi.
Mitä voimme tehdä? Suomi ja EU voivat vaikuttaa tähän kehitysyhteistyöllä, jolla ihmisiä autetaan sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon.
2. Venäjä vaikuttaa Afrikassa
Venäjän vaikutusvalta kasvaa Afrikassa. Varoittavana esimerkkinä tästä on Sahelin alue Afrikassa, jossa levottomuudet ovat luoneet olosuhteet Venäjän kasvavalle vallalle.
Mitä voimme tehdä? Ilmastokestävyyttä ja ruokaturvaa parantavalla kehitysyhteistyöllä luodaan edellytyksiä rauhalle, vahvistetaan alueiden itsemääräämisoikeutta ja lisätään vastustuskykyä ulkoisille vaikutuspyrkimyksille.
3. Kansalaisyhteiskunnan toimintatila kapenee
Vain alle kymmenesosa maapallon väestöstä asuu aidosti demokraattisissa valtioissa. Lehdistön tai kansalaisyhteiskunnan toiminnan vapaus on vaarassa.
Mitä voimme tehdä? Suomi ja EU voivat vaikuttaa tähän tukemalla kehitysyhteistyöllä demokraattisten instituutioiden toimintaedellytyksiä myös siellä, missä niitä yritetään suitsia.
4. Korkea nuorisotyöttömyys luo näköalattomuutta
Vaikka väestönkasvu on taittumassa maailmanlaajuisesti, monissa kehittyvissä maissa on paljon nuoria ja korkea työttömyys. Näköalattomuus ruokkii radikalismia ja lisää konfliktien todennäköisyyttä.
Mitä voimme tehdä? Uudet toimeentulomahdollisuudet ja koulutus liennyttävät yhteiskunnallisia jännitteitä. Kehitysyhteistyöllä luodaan toimeentulomahdollisuuksia nuorille.
Teksti: Minna Havunen