Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

 

Naisiin kohdistuva sukupuolittunut väkivalta on vakava maailmanlaajuinen ongelma. Ilmiö on huolestuttava tosiasia jokaisessa maailman maassa. Maailmanlaajuisesti lähes joka kolmas nainen on kohdannut sukupuolittunutta väkivaltaa elämänsä aikana. Suomessa naisista yli puolet on kokenut fyysistä väkivaltaa, seksuaaliväkivaltaa tai uhkailua. On selvää, että sukupuolittuneen väkivallan globaali esiintyvyys ilmentää sukupuolten välistä epätasa-arvoa konkreettisesti ja kiistämättömästi.

Sukupuolittuneen väkivallan ehkäisemiseksi järjestetään vuosittain kansainvälisiä kampanjoita, joiden tarkoitus on lisätä tietoutta sukupuolittuneen väkivallan muodoista, sen ehkäisystä ja lopettamisesta. YK:n luotsaama Oranssit päivät -kampanja (16 Days of Activism Against Gender Based Violence) alkaa 25. marraskuuta kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä ja päättyy 10. joulukuuta ihmisoikeuksien päivänä. Useat kirkolliset toimijat ja muut järjestöt ja yhteisöt ympäri maailmaa nostavat kampanjan aikana aihetta esiin esimerkiksi järjestämällä erilaisia tapahtumia ja tempauksia.

Suomen Lähetysseura haluaa aiempaa näkyvämmin osallistua sukupuolittuneen väkivallan vastaiseen kampanjointiin. Haluamme lisätä tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta ja nostaa esiin kumppaneidemme tekemää työtä sukupuolittuneen väkivallan ehkäisemiseksi. Väkivallan lopettamiseen tarvitaan meitä kaikkia!

Lue lisää!

 

 

Ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset koskettavat erityisesti kehittyvien maiden naisia.  Naiset saavat usein toimeentulonsa pienviljelystä, jota tulvat, ennakoimattomat sateet ja kuivuuskaudet vaikeuttavat. Naiset ovat usein vähemmän koulutettuja, ja heillä on siksi miehiä heikompi mahdollisuus saada tietoa  ilmastoriskeihin varautumisesta.

Kuvassa oleva nepalilainen Devi Batha on mukana Lähetysseuran hankkeessa, jossa naiset saavat koulutusta ilmastokestävästä maanviljelystä. Se tarkoittaa tekniikoita, joiden avulla viljely on mahdollista vaikeista sääoloista huolimatta. Tekniikoita ovat esimerkiksi kuivuutta kestävät viljelylajikkeet, kotitalouden harmaan veden kierrätys kasteluun, kasvihuoneet, keittiöpuutarhat ja lannan tehokkaampi käyttö lannoitteena. Naisia tuetaan myös toimeentulon monipuolistamisessa, jotta elanto ei olisi riippuvaista vain pellon sadosta. Toimeentulo voi monipuolistua esimerkiksi vuohien ja kanojen kasvattamisella.

Auta nyt!

Auta naisia maailmalla

Monissa maissa naisten kohtalo on kova. Siitä huolimatta usein juuri naiset ovat ne, jotka varmistavat koko perheen hyvinvoinnin – että lapset pääsevät kouluun ja saavat ruokaa sekä vaatteita. Naiset ovat yhteisöjensä kannatteleva voima ja avainasemassa muutoksen tekijöinä.

Naisten kohtaamat ongelmat johtuvat usein äärimmäisestä köyhyydestä, epätasa-arvosta ja koulutuksen puutteesta. Heitä uhkaavat muun muassa ihmiskauppa, lapsiavioliitot, perheväkivalta, pakolaisuus ja haitalliset perinteet kuten ympärileikkaus.

Sinun tuellasi naisilla on kuitenkin mahdollisuus muutokseen ja valoisampaan tulevaisuuteen! Autetaan yhdessä heitä saamaan koulutusta ja toimeentuloa ja tuetaan heitä vaikeuksien yli! Suomen Lähetysseura tukee naisia yli 20 maassa. Ole mukana auttamassa ja parantamassa maailmaa!

Auta nyt!

Tansaniassa naiset saavat apua

Tansanian Morogoron alueen naiset kohtaavat ihmisoikeusloukkauksia: he joutuvat työelämässä syrjityksi tai saattavat kokea väkivaltaa sekä seksuaalista häirintää. Tilannetta heikentää se, jos naiset ja tytöt eivät saa opiskella, pääse terveydenhuoltoon, tai he ovat haitallisten perinteisten käytäntöjen, kuten lapsiavioliiton tai silvonnan, uhreja.

Erittäin koskettavia ovat sellaiset tilanteet, joissa nuoret tytöt on pakotettu seksityöhön. Psykologisten traumojen ja sosiaalisten stigmojen vuoksi heidän mahdollisuutensa omaan toimeentuloon ovat erittäin heikot. Pääasiallinen tapa auttaa heitä on ammatilliset koulutukset, pienlainat ja sen myötä toimeentulon mahdollistaminen.

Sukupuolten tasa-arvo ja naisten vaikutusvallan lisääminen ovat tärkeitä kysymyksiä yhteiskunnallisen kehityksen edistämiseksi Tansaniassa. Kirkko toimii aktiivisesti keskellä yhteisöjä. Esimerkiksi viime vuonna Morogorossa kirkon toimesta on koulutettu lähes 2 400 oppilasta tyttöjen oikeuksista. Tavoitteena on ehkäistä lapsiavioliittoja ja seksuaalista väkivaltaa.

Puhtaat jauhot pussissa

Naisvoimaa-hankkeessa Ngerengeren kylässä Morogorossa on tuettu erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia naisia ja tyttöjä. Naiset ovat saaneet vertaistukea sekä koulutusta esimerkiksi luonnonmukaisesta pienviljelystä, kanojen kasvatuksesta sekä kankaiden värjäyksestä ja ompelusta. He ovat perustaneet yrityksiä hankkeen antamien pienlainojen turvin ja pystyvät nyt saamaan toimeentuloa.

Hankkeessa järjestettiin myös jauhojenvalmistuskurssi. Naiset oppivat tekemään terveellistä jauhoseosta, joka on olennainen osa esimerkiksi pienten lasten, raskaana olevien sekä sairaiden ruokavaliossa.

Pitkäjänteinen työ tyttöjen ja naisten hyväksi kantaa hedelmää. Muistetaan yhdessä tätä työtä rukouksin.

Auta nyt!

Pippa Laukka Nepalissa

Lääkäri Pippa Laukka tutustui Nepalissa Lähetysseuran kehitysyhteistyöhankkeeseen. Matkalla hän näki, kuinka valtava tarve työlle on.

Pippa Laukka istuu lattialla nepalilaisnaisten ympäröimänä. Pikkuruiseen keittiöön on ahtautunut yhdeksän naista sekä tyttöä. Laukka kysyy naisilta, miten kuukautisiin suhtaudutaan kylässä. Naiset kertovat, että kuukautisten aikana he eivät saa kokata perheelleen ruokaa, vaan naiset ja tytöt joutuvat eristäytymään erilliseen huoneeseen kuukautisten ajaksi.

Laukka kysyy, mitkä ovat alueen suurimmat haasteet naisten oikeuksissa. Vastaus on yksimielinen: naisille ei ole ollut saatavilla koulutusta, eikä monikaan huoneen naisista ole päässyt käymään kouluja. Ja kun ei ole koulutusta, ovat mahdollisuudet toimeentuloon hyvin rajalliset.

Pippa Laukka tutustui nepalilaisen Sahas-järjestön toteuttamaan Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöhankkeeseen syrjäisessä Länsi-Nepalissa. Työllä tuetaan Jajarkotin alueen kyliä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumisessa. Erityisesti ruuan riittävyys on alueella iso ongelma.

”Kun teimme hankkeen lähtötilanteen selvitystä, havaitsimme, että kylien perheistä 40 prosentilla on tarpeeksi ruokaa omasta viljelytuotannosta vain 1-3 kuukaudeksi vuodessa”, sanoo Sahas-järjestön hankekoordinaattori Maniksha Acharya.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat näiden perheiden elämässä jo nyt: monsuunisateet ovat entistä rankempia, ja niiden aiheuttamat maanvyörymät katkaisevat teitä. Epävarmat ja vaihtuvat sääolot vaikuttavat suoraan ruoantuotantoon, minkä takia sadot ovat pienempiä.

Tavoitteena on, että vuoden 2025 lopulla 70 prosenttia työn piirissä olevista naisista on kasvattanut ruoantuotantoaan, toimeentuloaan ja ravintoa. Tähän pyritään esimerkiksi hyödyntämällä viljelyssä ilmastokestäviä lajikkeita sekä viljelyskoulutuksilla.

”Aiemmin ruokaa riitti pidemmäksi aikaa, mutta nyt monessa perheessä syödään päivittäisen kolmen aterian asemesta vain kahdesti ja sekin ruoka on yksipuolista ja ravintoköyhää. Tilanne on todella hälyttävä ja se näkyy esimerkiksi siten, että lasten kasvu on hidastunut”, Laukka kuvailee.

Laukka kertoo ymmärtäneensä matkalla kehitysyhteistyön merkityksen ja miten paikalliset ihmiset itse parantavat elinolojaan.

”Olin vaikuttunut siitä, miten sitkeitä, periksiantamattomia ja ahkeria nämä ihmiset olivat. He ovat eläneet haastavissa olosuhteissa aina, ja jos heidän asennettaan pitäisi jollain sanalla kuvata, se olisi sisu. Kaikki tuki näille rohkeille naisille on tärkeää”.

Auta nyt!

 

 

Voit lahjoittaa myös

  • MobilePayllä numeroon 42301
  • tilille FI38 8000 1400 1611 30, viestiksi: APU NAISILLE

 

*** Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin. ***