Maailman suurimman evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestön johtaja Tilaye Daba kertoo, kuinka järjestön toiminta on laajentunut kotimaan rajojen ulkopuolelle ja miten se rahoittaa evankeliumin levittämistä 19 maassa. Toimittajana Linda Juntunen.
Kuuntele ohjelma tai lue sen tekstiversio alta!
Kirkko maailmalla -podcastissa kerromme kuulumisia globaalista kirkosta, tarinoita kehitysmaiden ihmisten elämästä ja työstä paremman ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta.
Kirkko maailmalla -podcastia pääset kuuntelemaan verkkosivujemme lisäksi esimerkiksi SoundCloudissa, Spotifyssa ja Apple Podcasteissa. Ohjelmaa voi kuunnella joka sunnuntai Radio Deillä kello 17.40.
Evankeliumia maailman ääriin
Lähetystyössä on vallinnut jo hetken aikaa paradigman muutos: painopiste on siirtynyt länsimaista globaaliin etelään. Maailman suurin evankelis-luterilainen kirkko sijaitsee Etiopiassa. Mekane Yesus -kirkkoon kuuluu yli kaksitoista miljoonaa jäsentä. Seurakuntaan kuuluvien määrä kasvaa koko ajan huimaa vauhtia, sillä Etiopiassa tehdään intohimoisesti lähetystyötä niin kotimaissa kuin myös ulkomailla.
Mekane Yesus -kirkon kansainvälisen lähetysjärjestön IMS:n johtaja, pastori Tilaye Daba, milloin ja miksi järjestönne on perustettu?
Kirkon kansainvälinen lähetysjärjestö oli kirkon kasvun tulosta. Kirkossa heräsi uusi visio siitä, että tarvitsemme kansainvälisen lähetysjärjestön, joka keskittyy kotimaan lisäksi myös muihin maihin. Päätös tehtiin 16 vuotta sitten, ja nyt 12 vuoden ajan järjestö on lähettänyt lähetystyöntekijöitä eri maailman kolkkiin.
Järjestömme visio on tavoittaa sellaisia ihmisryhmiä, joiden parissa evankeliumin levittäminen on vaikeaa. Tämä voi johtua esimerkiksi muista uskonnoista, tai siitä, että Raamatun sanaa ei ole käännetty paikalliselle kielelle. Kirkon missiona on tarkoitus tavoittaa koko maailma, Jeesuksen kehotuksen mukaan. Tämä työ ei rajoitu valtioihin tai maantieteellisiin alueisiin, vaan me menemme sinne, missä Raamatun sanaa tarvitsee vielä saarnata.
Kuinka monta lähetystyöntekijää järjestössänne on yhteensä?
Meillä on ollut ulkomaan lähetystyöntekijöitä kaiken kaikkiaan 62, yhteensä 19:sta eri maassa. Tällä hetkellä maailmalla on yhteensä 43 lähetystyöntekijäämme. Loput ovat palanneet kotimaahan, sillä he ovat olleet lähetystyössä maksimiajan eli kahdeksan vuotta.
Etiopian Mekane Yesus -kirkon kansainvälinen lähetysjärjestö lähettää ammattilaisia ja kokopäiväisiä lähetystyöntekijöitä maailmalle. He ovat todella sitoutuneita työhönsä, eivätkä tee sitä rahan vaan kutsumuksen vuoksi. Keräämme varoja lähettääksemme koko ajan uusia ihmisiä maailmalle. Tämän lisäksi toiminnassamme on mukana opiskelijoita, joita koulutamme lähetystyöhön sekä niin sanottuja teltantekijöitä, jotka tekevät tavoittavaa työtä oman ammatinharjoittamisen ohessa.
Miten lähetystyötä rahoitetaan Etiopiassa?
Varat lähetystyöhön tulevat suoraan seurakunnilta ja niiden yksittäisiltä jäseniltä. Meillä on kolme tapaa kerätä varoja lähetystyöhön. Ensimmäinen on kirkon jäsenten houkuttelu mukaan toimintaan. Kun seurakuntaan liittyy uusi jäsen, pyydämme häneltä lahjoitusta lähetystyöhön. Pienin lahjoitettava summa on 10 BIR:iä, [summa on euroissa noin 7 senttiä]. Siitä ylöspäin jokainen seurakuntalainen lahjoittaa omia varojaan suoraan lähetysjärjestöllemme. Kutsumme tätä jäsenmaksuksi.
Mitä jos seurakuntalaisella ei ole yhtään ylimääräistä rahaa?
Ihmiset antavat sen mitä heillä on. He voivat antaa kahvia, tai mitä tahansa tuotteita pelloiltaan. He voivat antaa kananmunia, tai kokonaisen kanan tai kukon. Nämä tuotteet otetaan seurakuntaan huutokaupattavaksi, ja saadut tuotot lahjoitetaan suoraan lähetystyölle.
Usein myös kehotamme seurakuntalaisia tukemaan työtämme rukouksin. Joka kuukausi on tilaisuus tulla rukoilemaan yhdessä, sillä joka kuun ensimmäinen lauantai on rukouspäivä kaikissa Mekane Yesus -kirkoissa. Rukous työmme puolesta on todella tärkeää.
Toinen tapa kerätä varoja lähetystyölle on missio- eli lähetyspäivä, joka toistuu vuosittain järjestettävän missioviikon aikana. Tämän viikon aikana motivoimme ihmisiä mukaan lähetysjärjestömme toimintaan, kerromme saavutuksistamme ja toiminnastamme yleisesti. Viikon viimeinen päivä on omistettu seurakunnissa lähetystyölle, ja silloin kaikki kerätyt varata ja kolehdit lähetetään lyhentämättöminä IMS:lle.
Kolmas tapa kerätä varoja lähetystyölle on luottamusjäsenten mobilisointi. Ne jotka suhtautuvat lähetystyöhön intohimoisesti lahjoittavat jopa 1000 tai 500 BIR:in summia IMS:lle. Näillä eri tavoilla keräämme varoja lähetystyölle.
Millaisia haasteita kohtaatte?
Yksi haasteistamme on se, että meidän tulee opetella antamaan omastamme, eikä niinkään vastaanottamaan varoja. Tämä ei ole helppoa. Toinen haaste on se, että kirkko on todella suuri, yli 12 miljoonaa jäsentä. On vaikea tavoittaa koko maan jokainen kolkka.
Kolmas haaste on varojen kerääminen. Polku seurakuntalaiselta, seurakunnan ja synodin ja Mekane Yesuksen kautta IMS:lle on pitkä. Neljäs haaste liittyy siihen, että meillä on vielä paljon opittavaa. Suunnittelimme ja toteutimme Etiopian Mekane Yesus -kirkon kansainvälisen lähetysjärjestön toiminnan itse, meidän tulee oppia muilta. Miten monta sataa vuotta lähetystyötä tehneet järjestöt tekevät työtään? Olemme yrittäneet verkostoitua muiden lähetysjärjestöjen kanssa. Meiltä puuttuu kokemusta liittyen moniin osa-alueisiin.
Tukeeko järjestönne taloudellisesti uusien kirkkojen rakentamista maailmalle?
Työskentelemme 19:sta eri maassa jokaisen maan oman kirkon ja lähetysjärjestön kanssa. Lähetystyöntekijöiden rooli on levittää evankeliumin ilosanomaa ja todistaa Kristuksesta. Paikalliset lähetysjärjestöt auttavat IMS:n lähettämiä lähetystyöntekijöitä paikan päällä. He rakentavat yhdessä kirkkoja, mutta IMS ei pysty taloudellisesti tukemaan esimerkiksi kirkkojen rakentamista. Emme muutenkaan pysty maksamaan lähetystyöntekijöillemme suuria summia. He työskentelevät intohimosta ja kutsumuksesta, eivät rahasta.
Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia järjestöllänne on?
IMS kasvaa kovaa vauhtia. Viime viikolla lähetimme yhden perheen lähetystyöhön. Viimeisten kuuden kuukauden aikana olemme lähettäneet yhteensä kolme lähetystyöntekijää eri maihin. Ylihuomenna olen itse matkustamassa Djiboutiin, jossa olemme jo tehneet yhteistyötä uuden seurakunnan perustamiseksi. Olen viemässä sinne yhden lähetystyöntekijän.
Kun lähetysjärjestömme kasvaa, herää kysymys, miten voimme säilyttää sen laadukkaana järjestönä. Se kasvaa niin nopeasti, että lähetystyöntekijöiden koulutus on tullut entistä tärkeämmäksi. Tarvitsemme lähetyskeskuksen, jossa voimme kouluttaa työntekijöitämme. Haluamme opettaa teologian lisäksi muitakin taitoja, taitoja, jotka ovat tärkeitä lähetystyöntekijälle, joka asuu ulkomailla vieraassa kulttuurissa.
Jotta voimme perustaa lähetyskeskuksen, meidän tulee oppia muilta lähetysjärjestöiltä, kuten Suomen Lähetysseuralta. Miten meidän tulisi johtaa järjestöämme, millaisen strategian tarvitsemme, entä millaisia asioita opettaa lähetystyöntekijöillemme? Haluamme oppia muiden virheistä sekä saavutuksista.
Vuonna 2030 tavoitteenamme on nostaa lähetystyöntekijöiden määrä 140:en. Tällä hetkellä heitä on 62, mutta haluamme tuplata määrän. Haluamme oppia teiltä ja jakaa sen, mitä meillä on, teidän kanssamme. Haluamme selättää heikkoutemme ja kehittää entisestään hyviä puoliamme.
Lähetysseura tukee Mekane Yesus -kirkon monipuolista sosiaali- ja kehitystyötä, kirkon työntekijöiden koulutusta sekä teologisia oppilaitoksia Addis Abebassa ja Hosainassa.