Sisällissodan repimään Myanmariin on julistettu hätätila perjantaina tapahtuneen voimakkaan maanjäristyksen jäljiltä ja jopa tuhansien ihmisten uskotaan kuolleen.
Järistyksen jälkeen sekä sotilasjuntta että sitä vastustava Myanmarin kansallisen yhtenäisyyden hallitus (NUG) ovat pyytäneet humanitaarista apua maahan. Lähetysseura on myöntänyt 140 000 euroa humanitaariseen työhön Myanmarissa. Tavoitteena on tukea erityisesti niitä yhteisöjä, jotka jäävät virallisten tukikanavien ulkopuolelle. Apu menee perille kirkkojen ja paikallisten kansalaisjärjestöjen kautta. Maanjäristyksen uhreja voi auttaa tukemalla Lähetysseuran katastrofityötä.
Lähetysseuran Myanmarin rauhanhankkeen johtava projektipäällikkö Johannes Vierula kertoo, että Sagaing on ollut yksi Myanmarin eniten kärsineistä alueista sotilasvallankaappauksen jälkeen – ja nyt samalle alueelle osui maanjäristyksen keskus. Tuhot ulottuvat kuitenkin laajalti ympäri maata, mukaan lukien muun muassa Mandalayn ja Naypyidawin alueet.
”Järistys syöksee entuudestaan hauraat yhteisöt vielä syvempään kriisiin. Jo ennen järistystä kokonaisia kyliä on poltettu, ja siviileihin kohdistuneet iskut ovat olleet toistuvia. Humanitaarinen tilanne oli siis äärimmäisen vakava jo ennen maanjäristystä”, Vierula sanoo.
Helmikuussa 2021 sotilasjuntta kaappasi maassa vallan ja on polttanut jo yli 100 000 siviilirakennusta: koteja, klinikoita, kouluja ja uskonnollisia tiloja. Maan talous on romahtanut, ja lähes puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Monista myanmarilaisista on tullut maan sisäisiä pakolaisia.
Humanitaarinen apu Myanmariin on ollut rajallista eikä ole kyennyt vastaamaan valtavaan tarpeeseen. Sotilashallinto on pyrkinyt lisäksi estämään avun pääsyn niille alueille, joita se ei hallitse. ”Kriittinen kysymys kuuluu, onko mitään tehtävissä – joko poliittisesti tai käytännössä – jotta ihmiset eivät jäisi täysin yksin”, Vierula sanoo.
Lähetysseura tukee rauhantyötä Myanmarissa demokratiajärjestö Euro-Burma Officen (EBO) kautta. Opettajakoulutusta, lasten koulunkäyntiä, kirjasto- ja yhteisökeskuksia, kylien kehityshankkeita ja vammaisten henkilöiden kouluttamista tuetaan kirkollisten toimijoiden sekä muiden kumppanijärjestöjen kautta.