Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Vammaisia naisia tarvitaan mukaan ilmastokriisin ratkaisemiseen  

Kansainvälistä vammaisten oikeuksien päivää vietetään tänään 3. joulukuuta. Tämän vuoden teema ”vahvistetaan vammaisten henkilöiden johtajuutta osallistavan ja kestävän tulevaisuuden puolesta” muistuttaa siitä, kuinka tärkeää on tunnistaa vammaisten henkilöiden rooli aktiivisina toimijoina yhteiskunnassa. Vammaisia ihmisiä tarvitaan mukaan myös ilmastotyöhön.  

Piirros kylästä, jossa on varauduttu eri tavoin ilmastotuhoihin.
Ilmastotuhoihin varautumisessa tarvitaan vammaisten ihmisten osallistumista. Kuva: Anni-Julia Tuomisto.

Ilmastokriisi on yksi aikamme suurimmista haasteista ja sen vaikutukset kohdistuvat vahvasti erityisesti vammaisiin ihmisiin. Luonnonkatastrofit, kuten tulvat, kuivuus ja myrskyt, vaikeuttavat liikkumista ja turvaan pääsyä sekä rajoittavat puhtaan veden ja ruuan saantia, terveydenhuoltoa tai asumista. Vammaisten naisten tilanne on erityisen haastava, sillä sukupuoli ja vammaisuus altistavat heidät moniperustaiselle syrjinnälle.    

Vammaiset ihmiset nähdään ilmastokriisissä lähes aina vain uhreina, joita täytyy auttaa ja suojella. Heidän omaa toimijuuttansa ilmastokriisiin sopeutumisessa ja varautumisessa ei tunnisteta riittävästi, minkä seurauksena eritysesti vammaiset naiset jätetään ilmastokriisiä koskevan päätöksenteon ulkopuolelle.  

Vammaiset naiset ilmastotyössä Burundissa 

Esimerkkejä vammaisten naisten merkittävästä johtajuudesta ja toimijuudesta ilmastotoimissa löytyy kuitenkin Her Resilience Enabled -hankkeesta Burundista. Lähetysseuran tukema hanke on tarjonnut merkittävän alustan vammaisten naisten ja tyttöjen ilmastoresilienssin vahvistumiselle. Vammaiset naiset ovat itse osallistuneet aktiivisesti ilmastopolitiikkaan: he ovat lisänneet päättäjien tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista vammaisten naisten elämään sekä kehittäneet ratkaisuja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseen.  

Politiikkavaikuttamisen ja päättäjien kanssa käydyn dialogin myötä vammaisten naisten ja tyttöjen kokemat haasteet ilmastokriisissä ovat saaneet enemmän näkyvyyttä Burundissa. Tämän seurauksena vammaisten ihmisten osallistumista ilmastopoliittisten ohjelmien suunnitteluun on ryhdytty vahvistamaan. Tavoitteena on, että jatkossa ilmastokriisin torjuntaan ja sopeutumiseen tehdyt suunnitelmat eivät jättäisi ilmastokriisin vaikutuksia vammaisiin huomiotta.  

Hankkeen ansiosta vammaiset naiset Burundissa eivät ole vain ilmastokriisin sopeutumistoimien kohteita, vaan muutoksen keskeisiä tekijöitä, jotka purkavat rakenteellisia esteitä osallistavan ja yhdenvertaisen ilmastotyön tieltä.  

Kohti kestävää ja osallistavaa tulevaisuutta 

Kansainvälisenä vammaisten oikeuksien päivänä meidän kaikkien on hyvä muistaa, että osallistava ja kestävä tulevaisuus syntyy vain, kun kaikkien ääni kuuluu päätöksentekopöydissä. Kun vammaisten henkilöiden oikeuksia vahvistetaan, ei ainoastaan edistetä heidän ihmisoikeuksiaan, vaan luodaan oikeudenmukaisempia ratkaisuja kaikille.  

Teksti: Lilja Österman, Lähetysseuran vammaisten henkilöiden oikeuksien asiantuntija

Lähteet:  

The impact of climate change on the rights of persons with disabilities | OHCHR 

2024 International Day Of Persons With Disabilities (IDPD) | Division for Inclusive Social Development (DISD) 

Empowering women and girls with disabiilties nurturing resilience and inclusion in the face of climate change