Tasaus-kampanjan julisteessa kehitysmaan vammaista lasta esittää suomalais-kenialainen malli.
Tasaus-kampanjan Selviytyjät-julisteessa poseeraava suomalais-kenialainen malli William Ngugi asettuu tottuneesti kameran eteen ja nojaa kainalosauvoihin. 8-vuotias, energinen ja valovoimainen poika valittiin Tasaus-kampanjan keulahahmoksi mallitoimiston listoilta. Kuvan jälkikäsittelyssä pojan oikea jalka editoitiin pois. Williamin kotona käytiin pitkiä keskusteluja siitä, miksi näin tehdään. Lopulta päätös lähteä kampanjaan mukaan oli helppo, kertoo pojan äiti Sari Ngugi.
“Tämä on Wilille mahtava tilaisuus oppia erilaisuudesta. On hienoa olla mukana hyvän asian puolesta ja lisätä tietoisuutta vammaisten ihmisten elämästä kehitysmaissa. Ja Wilihän on tuollainen linssilude ja nauttii esiintymisestä”.
Sari Ngugi tutustui vammaisten lasten arkeen harjoittelussa erityiskoulussa Keniassa 1990-luvulla. Lastentarhanopettajana työskentelevälle äidille on tärkeää, että hänen lapsensa ymmärtävät maailmassa olevan myös paljon sellaisia lapsia, joilta puuttuu jalka tai käsi tai ovat muuten vammautuneita, mutta ovat silti samanarvoisia.
“Valmistauduimme kuvauksiin katselemalla vanhoja valokuviani Keniasta vammaisista lapsista. Wili ei ole koskaan käynyt Keniassa. Oma kokemukseni Keniasta avarsi maailmankuvaani, ja toivon, että Wilikin ymmärtää tämän kampanjan ansioista miksi näistä asioista on tärkeää puhua ja levittää tietoa, Sari summaa.
Kuvaustauolla William hyppelee paikasta toiseen ja esittelee innoissaan maskeeraajan loihtimaa arpea jalassaan. “En meinaa koskaan pestä tätä pois,” William uhoaa äidilleen.
Jalan pois editointi kuvasta ei hätkähdytä nuorta mallia. “Se tuntuu hassulta ajatukselta”, William miettii.
Sari on valmistellut poikaansa ajatukseen siitä, että pian katukuvassa näkyy mainoskuvia, joissa poseeraa yksijalkainen William.
“Kävimme kotona läpi sitä, kuinka jalka editoidaan pois photoshopilla jälkikäteen. Wilin lempiohjelma televisiossa on Huippumalli haussa, jossa mallien kuvia aina parannellaan. Selitin Wilille, että aina kuvista ei editoida kauniimpia kuten Huippiksessa, ja että mallina tulee vastaan kaikenlaisia kuvauksia. Juttelimme myös siitä, että jos joku ei pidä tästä kuvasta niin siitä ei pidä harmistua. Tärkeintä on, että itse tietää olevansa mukana hyvän asian puolesta”.