Teologian tohtori Kati Kemppaisen uutuuskirja Positiivinen – Aids Afrikassa (Suomen Lähetysseura 2011) paneutuu tärkeään aiheeseen: Afrikan aids-tilanteeseen. Vaikka kirjan aihe on hurja ja sen monet kertomukset surullisia, kirjan yleissävy ei ole toivoton. Aidsin ehkäisemiseksi voidaan tehdä paljon – ja myös tehdään.
Maailman hiv-tartunnan saaneista ihmisistä kaksi kolmasosaa, eli noin 22,5 miljoonaa ihmistä, asuu Saharan eteläpuolisella alueella. Afrikassa on 14,8 miljoonaa aids-orpoa.
”Afrikassa hiv/aids on keskiössä, ei marginaalissa. Ei ole liioiteltua sanoa, että kyseessä on nykyajan tappavin, laajimmalle levinnyt epidemia, joka on järkyttänyt yhteiskunnan sosiaalisia, taloudellisia ja kulttuurisia perusteita”, Kemppainen toteaa teoksen esipuheessa.
Kemppainen pohtii kirjassaan, miksi hiv/aids runtelee juuri Afrikkaa, ja miksi juuri niillä tavoin kuin se tekee. Mikä selittää taudin poikkeuksellisen luonteen tällä alueella? Entä mitä keinoja on käytettävissä taudin kontrolloimiseen?
Oppaan faktatiedot perustuvat UNAIDS:n, WHO:n ja UNICEF:in vuosittain julkaisemiin tilastotietoihin ja tutkimukseen. Lisäksi Kemppainen hyödyntää sitä tietoa ja kokemusta, jota hän on kartuttanut Tansaniassa työskennellessään. Kirjassa on myös lyhyitä kertomuksia ihmisistä, jotka ovat joutuneet kohtaamaan hiv/aidsin omassa elämässään.
Kati Kemppainen on toiminut kymmenen vuoden ajan Tansanian luterilaisen kirkon ylläpitämässä Tumaini University Iringa Collegessa, ensin luennoitsijana teologisessa tiedekunnassa ja sittemmin johtamassaan hiv/aids-projektissa. Nykyään hän asuu perheineen Joensuussa.