Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

12 000 kävijää Lähetysjuhlilla Porissa: Huoli taloudesta puhutti Lähetysseuran vuosikokousta

Kaksi naista maailman vastakkaisilta puolilta kohtasi Lähetysjuhlilla Porissa: ihmisoikeusjuristi Bishnu Gurung Nepalista ja pastori Bertha Uturunco Boliviasta. Kuva Ulla Viskari-Perttu
Kaksi naista maailman vastakkaisilta puolilta kohtasi Lähetysjuhlilla Porissa: ihmisoikeusjuristi Bishnu Gurung Nepalista ja pastori Bertha Uturunco Boliviasta. Kuva Ulla Viskari-Perttu

Suomen Lähetysseuran ja Porin seurakuntayhtymän järjestämät Valtakunnalliset Lähetysjuhlat päättyivät muutenkin kuin sään puolesta lämpimiin tunnelmiin sunnuntaina iltapäivällä 12.6. Kolmepäiväisten juhlien päätöstilaisuus oli näyttävä Jumalan perheväen juhlamessu, jossa lähetettiin matkaan 21 uutta lähetystyöntekijää sekä luovutettiin viestikapula ensi vuoden juhlapaikkakunnalle Haminalle.

Lähetysjuhlien kävijämäärä, noin 12 000 kolmen päivän aikana, jäi hieman toivotusta, minkä järjestävät laskivat helteen tiliin. Rannat ja mökit houkuttelivat enemmän ja helle verotti myös ikäihmisten osallistumista. Muuten juhlat onnistuivat erinomaisesti.

”Juhlien ohjelmaa ja hengellistä antia on kiitelty, samoin olosuhteita ja järjestelyitä”, kertoi lähetysjuhlakoordinaattori Jussi Hankela Lähetysseurasta.

”Suuri kiitos juhlajärjestelyistä ja hyvästä tunnelmasta kuuluu yli tuhannelle talkoolaiselle, jotka antoivat monipuolisen osaamisensa ja kykynsä Lähetysjuhlien käyttöön”, kiitteli juhlien pääsihteeri Ulla Kuusisto Porista.

Lähetysjohtaja vetosi seurakuntiin

Suomen Lähetysseuran johtaja Seppo Rissanen vetosi voimakkaasti seurakuntien edustajiin, että nämä eivät leikkaisi tukeaan Lähetysseuralle kirkon talouden supistuspaineissa. Hän esitti vetoomuksen esitellessään järjestön tulevan toiminnan ja talouden suuntaviivoja Lähetysseuran vuosikokouksessa Porissa 11.6.

Vuosikokoukseen osallistui 466 edustajaa, joista 417 edusti seurakuntia, 17 muita jäsenjärjestöjä ja 32 oli henkilöjäseniä. Vuosikokous on 153. toimintavuottaan viettävän luterilaisen kirkon vanhimman lähetysjärjestön ylin päättävä elin.

Rissanen muistutti, että Lähetysseura toimii eri puolilla maailmaa kaikkein heikoimpien keskuudessa.  Hän sanoi, että juuri julistustyön kasvattamiselle on nyt tarvetta, mutta tälle ei saada riittävästi varoja seurakunnilta.

Lähetysseuran johtaja vetosi seurakuntiin, että nämä pitäisivät huolta lähetyssihteerien toimien säilymisestä seurakunnissa seurakuntien talouden supistuspaineissa. Samalla hän ilmaisi syvän huolensa Kirkkohallituksen aikeista vaatia lähetysjärjestöjä maksamaan tuomiokapitulien hallinnollisia kuluja seurakuntien lähetystyöhön myöntämillä varoilla. Kirkkohallituksen suunnitelma kirkon lähetysstrategiaksi sisältää Rissasen mukaan vähintään kymmenen hallinnollisen viran lisäämistä tuomiokapituleihin ja kirkkohallitukseen. Hän piti kohtuuttomana yhtä aikaa tapahtuvaa tuen vähentämistä ja vaatimusta osallistumisesta kasvaviin hallintokuluihin. Lähetysseura on ilmoittanut vastustavansa aietta.

Esitellessään Lähetysseuran johtokunnan toimintakertomuksen vuosikokoukselle johtokunnan puheenjohtaja piispa Matti Repo viittasi kevään aikana käytyyn kirkolliseen keskusteluun kirkon lähetysjärjestöjen edustamista arvoista ja siitä, miten ne vastaavat seurakuntien jäsenten tärkeinä pitämiä arvoja.  Hän katsoi, että Lähetysseuran toimintakertomus, tilinpäätös ja Vuosiraportti 2010 antavat kattavan kuvan paitsi järjestön toiminnasta myös siitä, mitä lähetystyö on käytännössä ja millaisia arvoja se heijastaa.

Repo totesi, että kirkon seurakuntien oman hengellisen olemuksen kannalta on tärkeää rakentaa vahva linkki seurakunnan paikallisen ja Lähetysseuran kansainvälisen mission välille. Seurakunnat ovat Lähetysseuran jäseniä ja sen toiminnan varsinaisia omistajia ja työn teettäjiä.

Uusia johtokunnan jäseniä

Neljästä erovuorossa olleesta johtokunnan jäsenestä yksi, varajohtaja Mikko Myllys, Helsinki (303 ääntä, Helsingin hiippakunta) valittiin uudelleen. Uusina jäseninä johtokuntaan valittiin hallintojohtaja Mirja Niemi, Saarijärvi (316 ääntä, Lapuan hiippakunta), ylilääkäri Åsa Westerlund, Raasepori (334, Porvoon hiippakunta) ja toimitusjohtaja Vesa Viitaniemi, Turku (295, Turun arkkihiippakunta).

Lisäksi johtokunnassa jatkavat teol.yo Lotta Gammelin, Helsinki (Helsingin hiippakunta), hiippakuntasihteeri Kai Jantunen, Savonlinna  (Mikkelin hiippakunta), toiminnanjohtaja Simo Juntunen, Lapua (Lapuan hiippakunta), kirkkoherra Risto Kormilainen, Suomussalmi (Kuopion hiippakunta),  lähetyssihteeri Minna Lairi, Järvenpää (Espoon hiippakunta), rehtori Tapani Rantala, Turku (Turun arkkihiippakunta), piispa Matti Repo, Tampere (Tampereen hiippakunta) ja kasvatustieteen maisteri Minna-Maaria Sipilä, Kempele (Oulun hiippakunta).

Ennätysmäärä uusia lähetystyöntekijöitä

Lähetysjuhlien päätösmessu oli selkokielinen jazzmessu, jonka toteutuksessa oli mukana kehitysvammaisia muun muassa ehtoollisavustajina ja musiikissa. Helluntaihin sopivasti messussa käytettiin monia eri kieliä, suomen lisäksi viittomakieltä, englantia, swahilia, ndongaa, nepalia, aimaraa ja kiinaa.

Lähetystyöhön siunattiin 21 lähtijää, mikä on suurin määrä moniin vuosiin. Siunauksen toimitti Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala.

Lähetystyöhön siunatut ovat: TT Francis Borchardt ja TM, pastori Nele Borchardt Hongkongiin; VTM Markus Hemmilä Nepaliin; musiikinopettaja Jari Huvila ja Meseret Huvila sekä luokanopettaja, KM Anna-Maija Kallio ja lehtori, FM Miikka Kallio Etiopiaan; BA Hira Khadgi Nepaliin; insinööri Olli Kukkonen ja esikoulunopettaja Tiina Kukkonen Angolaan; TT, pastori Jukka Kääriäinen ja KM Laura Kääriäinen Taiwaniin; KTM Vesa Lehtelä ja FM Sari Lehtelä Etiopiaan; diakoni, sosiaaliohjaaja Riitta Luume Israeliin; merkonomi Eero Manninen, KM Elina Tikkanen ja viittomakielen tulkki, erityisopettaja Mika Tikkanen Tansaniaan; TM, pastori Pasi Virta ja KM Riikka Vuoristo-Virta Nepaliin; sairaanhoitaja AMK Veli-Matti Vähäkivijärvi Etiopiaan.

Pää pyörällä” Haminassa 2012

Ensi vuonna Valtakunnalliset Lähetysjuhlat pidetään historiallisessa ympyräkaupungissa, Haminassa, 8.-10.6. Juhlien pääareena on Bastioni, Haminan historiallinen vallitus, jonka ylle levitetään kesäisin Euroopan suurin telttakatos.

Haminan juhlien tunnukseksi on valittu ”Pää pyörällä” liittyen vanhaan sanontaan ”Pää pyörällä kuin Haminan kaupunki.” Ulkopaikkakuntalainen saattaa pyöriä epätietoisena Haminan ympyröissä, mutta Lähetysjuhlille haminalaiset kutsuvat kaikkia selvittämään ajatuksia uskosta ja lähetystyöstä.

Lisää juttuja, kuvia ja videoklippejä Lähetysjuhlilta www.lahetysjuhlat.fi