Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Vammaisten oikeudet ja vaikuttamistyö esillä Maailma kylässä -festivaalilla 23.–24.5.

Sanna Sepponen tutustui Lähetysseuran etsivään vammaistyöhön Koillis-Tansaniassa. Raheli Kamaiiza sekä äitinsä Sofia Omari olivat ensimmäistä kertaa mukana Lähetysseuran terapiatapaamisessa. Äiti sai kuulla Rahelilla olevan Downin syndrooma.
Sanna Sepponen tutustui Lähetysseuran etsivään vammaistyöhön Koillis-Tansaniassa. Raheli Kamaiiza sekä äitinsä Sofia Omari olivat ensimmäistä kertaa mukana Lähetysseuran terapiatapaamisessa. Äiti sai kuulla Rahelilla olevan Downin syndrooma.

Suomen Lähetysseura on jälleen mukana Maailma kylässä -festivaalilla 23.–24.5. Lähetysseura pitää tapahtumassa esillä erityisesti vammaisten ihmisten oikeuksia kehitysmaissa. 

Rautatientorilla Lähetysseuran teltassa voi muun muassa tutustua niihin esteisiin, joita botswanalaisella pyörätuolissa istuvalla Xhiko-pojalla on koulutiellään. Noita esteitä voi itse kukin poistaa vaikkapa osallistumalla arvontaan ja lahjoittamalla Lähetysseuran Tasaus-keräykseen tai kuvauttamalla itsensä Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen kanssa. Samalla voi nauttia kupposen kahvia tai teetä (vapaaehtoista maksua vastaan) samalla kun lapset hyppäävät pituutta tai piirtävät kuvan omasta koulumatkastaan. 

Suomalaiset kehitysvammaiset muuttivat asenteita Tansaniassa 

Sunnuntaina klo 12.20–12.40 Mekong-lavalla Toisenlaiset frendit -ohjelmasta tuttu Sanna Sepponen ja Radio Valossa vaikuttava räppäri Kalle Havumäki kertovat, millaista oli tutustua vammaisten arkeen Tansaniassa. 

Sanna Sepponen perehtyi Tansaniassa Suomen Lähetysseuran etsivään vammaistyöhön, Kalle Havumäki oli perustamassa kehitysvammaisten pyörittämää yhteisöradiota. Ohjelmanumero tulkataan viittomakielelle.

Klo 15.20–15.50 Taiga-lavalla paneelikeskustellaan kehitysmaiden vammaisten lasten ja nuorten oikeudesta päästä kouluun. Vammaisten ihmisten oikeudet puhuttavat Suomessa. Mikä on tilanne muualla?

Paneelikeskustelun otsikkona on ”Tasa-arvo maailman vammaisille – esteet pois koulutukselta”. Keskustelu järjestetään yhteistyössä Vammaiskumppanuus ry:n kanssa.

Vammaiset nuoret Sambiasta, Nepalista, Etiopiasta ja Suomesta kertovat paneelissa ja videon välityksellä, mitä koulutus heille merkitsee, ja mitä sen edistämiseksi pitää tehdä. Keskustelussa ovat mukana myös rap-artisti ja toimittaja Kalle Havumäki Radio Valosta sekä opetusalan neuvonantaja Jussi Karakoski ulkoministeriöstä. Tilaisuuden juontaa helsinkiläinen näyttelijä ja poliitikko Jasmin Hamid. Tämäkin ohjelmanumero tulkataan viittomakielelle. 

Etiopialainen Adanech haluaa kouluun henkensäkin kaupalla

Vaikuttamistyöllä saadaan aikaan pysyviä muutoksia 

Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöpäällikkö Katri Leino-Nzau on sunnuntaina klo 15.20–16.00 mukana Mekong-lavalla paneelikeskustelussa, jossa suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt kertovat, miten vaikuttamistyöllä saadaan aikaan pysyviä muutoksia. 

”Vaikuttamalla muutokseen – syrjintä ja silpominen historiaan” -tilaisuudessa kuullaan konkreettisia esimerkkejä siitä, miten järjestöt kitkevät sukupuolielinten silpomista Etiopiassa, edistävät albiinojen oikeuksia Tansaniassa ja parantavat aikuiskoulutusta Liberiassa? Tai millaista on tehdä vaikuttamistyötä Kolumbiassa, jossa ihmisoikeuksien puolustaminen on suorastaan vaarallista? Entäpä toimia ihmisoikeustarkkailijana konfliktin keskellä Lähi-idässä? Keskustelun juontaa toimittaja Johanna Korhonen

www.maailmakylassa.fi