Nyakaton luterilaisessa koulutuskeskuksessa Luoteis-Tansaniassa vietettiin 16.5. oppilaitoksen vielä lyhyen historian merkittävimpiä valmistujaisjuhlia. Valmistuneiden joukossa olivat seminaarin ensimmäiset pappivihkimykseen oikeuttavan teologisen sertifikaatin suorittaneet.
Mwanzan kaupungissa sijaitseva koulutuskeskus on Victoriajärven itäisen hiippakunnan oppilaitos. Se täyttää viisi vuotta ensi elokuussa. Aiemmin oppilaitoksesta on valmistunut 41 opiskelijaa, evankelistoja ja seurakuntatyöntekijöitä (parish-worker). Nyt valmistuvia oli kerralla 33, mukana 16 kaksivuotiset teologian sertifikaattiopinnot suorittanutta. Tämä koulutus tapahtui Iringan yliopiston teologisen tiedekunnan alaisuudessa.
Kunnon juhlat
Kun Afrikassa juhlitaan, niin juhlitaan kunnolla. Juhlavieraita tuli paikalle kaksi kertaa enemmän kuin oli kutsuttu, noin 600 henkeä. Kaikki toivotettiin sydämellisesti tervetulleiksi, ja ruokaakin riitti kaikille.
Kaikki nyt opiskelunsa lopettaneet teologit ovat jo valmiiksi diakoneja (apupappeja) tai evankelistoja ja heillä on takanaan jo työhistoriaa hiippakunnassa. Opiskelijoiden keski-ikä on yli 40 vuotta. Heillä on edessään vielä seurakuntaharjoittelujakso ennen kuin heidät vihitään papeiksi.
Kurssin vanhin opiskelija, Michael Yindi, sai erityiskiitoksen Iringan yliopistolta omasta lopputyöstään, joka käsitteli albiinojen tilannetta hiippakunnan alueella. Yindi, albiino itsekin, on pitkän linjan evankelista ja diakoni, jonka työn tuloksena on muun muassa syntynyt kolme seurakuntaa.
Kirkko tarvitsee koulutettuja työntekijöitä
Nyakaton koulutuskeskuksen historia ei ole vielä pitkä, mutta sen vaikutukset ovat jo nähtävissä. Opiskelijamäärä on kasvanut koko ajan, ja elokuussa alkavalle uudelle lukuvuodelle on toiveena saada yhteensä noin sata opiskelijaa. Hiippakunnan pahin työntekijäpula on helpottamassa ja koulutuksen vaikutukset ovat alkaneet näkyä. Victoriajärven ympäristön väestöstä valtaosa on sukuma-heimoa. Heistä lähes 90 prosenttia harjoittaa perinteistä uskoa, jota leimaa vahvasti noituuden harjoittaminen.
Suomen Lähetysseura tukee vuosittain kymmenen opiskelijan opintoja. Lisäksi Lähetysseura on lähettänyt opiston opetus- ja hallintotehtäviin kolme kokoaikaista ja kaksi osa-aikaista lähetystyöntekijää.
Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi oli avaamassa opistoa vajaat viisi vuotta sitten, ja hänen on määrä osallistua myös opiston viisivuotisjuhliin ensi elokuussa.
Pekka Härkönen
Kirjoittaja työskentelee Nyakaton koulutuskeskuksen rehtorina