Lähetystyöntekijät kotimaassa

Kotimaassa työskentelevät lähetystyöntekijät ovat kotimaanjaksolla olevia tai jokin aika sitten kansainvälisistä tehtävistä palanneita ulkomaantyöntekijöitä. Heitä voi pyytää vierailulle seurakuntaan kertomaan Lähetysseuran ja sen kumppaneiden työstä ja työn tuloksista. Lähetystyöntekijöitä voi kutsua mukaan myös tori- tai muihin yleisötapahtumiin, jumalanpalveluksiin, kouluvierailuille ja tilaisuuksiin, joiden teemat liittyvät lähetystyöhön tai kansainvälisyyteen.

Lähetä vierailupyynnöt osoitteeseen vierailupyynto(at)suomenlahetysseura.fi

Marja Alastalo on ollut lähetystyössä Botswanassa ja Namibiassa. Hän on koulutukseltaan luokanopettaja. Marja on ollut kehittämässä Botswanassa Tsholofelong- eli Toivon paikka -kummilapsiohjelmaa. Lasten ja nuorten asiat sekä tilanne haastavien olosuhteiden (mm. aids-pandemia) keskellä on lähellä hänen sydäntään. Marja on ollut mukana myös Botswanan kirkon nuorisotyössä paikallisseurakuntatasolla samoin kuin erinäisissä hallinnollisissa tehtävissä niin Botswanan kuin Namibian hankkeissa. Hän kertoo mielellään siitä, miten pitkäjänteisellä tuella ja rinnalla kulkemisella saadaan muutosta aikaan. Marja asuu Riihimäellä.

Pia Pyhtilä on ollut työssä Tansaniassa, jossa hän toimi Victoriajärven itäisen hiippakunnan lastensuojeluhankkeessa yhdessä kirkon ja paikallishallinnon työntekijöiden kanssa. Hän työskenteli myös ”Oikeus elää albinismin kanssa”-hankkeen neuvonantajana. Molemmissa työtehtävissä haasteena olivat vanhat, joskus haitallisetkin uskomukset. Rikkautena olivat puolestaan erilaisissa elämäntilanteissa elävät ihmiset ja perheet. Pia on koulutukseltaan sosionomi (AMK) ja häntä kiinnostaa erityisesti syrjäytettyjen elämä ja oikeudet sekä monikulttuuriseen ympäristöön ja tasa-arvon toteutumiseen liittyvät kysymykset. Pia asuu Oulussa.

Mikko Pyhtilä on ollut työssä Tansaniassa, jossa hän toimi sekä Victoriajärven itäisen että kaakkoisen hiippakunnan lähetys- ja evankeliointityön koordinaattorina. Toimenkuvaan kuului muiden muassa elokuva-autotoiminnan (Sinema Leo) koordinointi ja pienten alkavien seurakuntien toiminnan tukeminen. Työ avasi mielenkiintoisia näköaloja kasvavan kirkon keskelle. Mikko on toiminut myös Tansanian aluetiedottajana, alueellisena ympäristövastaavana ja hän on opettanut ympäristö- ja ihmisoikeusteemoista. Mikkoa kiinnostaa kirkollisten teemojen ohella ympäristö- ja oikeudenmukaisuuskysymykset, kuten läheltä seurattu ilmastonmuutoksen ilmeneminen Pohjois-Tansanian maaseudulla. Näihin teemoihin liittyen Mikko on kirjoittanut myös kaksi kirjaa, Reilusti tasan (2007) ja Sadetta odotellessa (2014). Mikko asuu Oulussa

Sari Lehtelä on viimeksi työskennellyt Lähi-idässä tiedottajana ja kummiyhdyshenkilönä. Hän vieraili usein Lähetysseuran kolmessa kummikoulussa Länsirannalla. Hän kertoo mielellään palestiinalaisnuorten elämästä ja Jerusalemin moniuskonnollisesta arjesta. Sari on työskennellyt aiemmin Lähetysseuran tiedottajana myös Etiopiassa ja Helsingissä. Sari asuu Helsingissä.

Pastori Juha Ijäs on ollut lähetystyössä Taiwanilla puolisonsa Annen kanssa. Juha teki seurakuntatyötä, saarnasi ja osallistui seurakuntien hallintoon. Juha ja Anne pitivät hiljaisuuden retriittejä ja tekivät perhetyötä. Lisäksi he kouluttivat paikallisia retriitinpitäjiksi
Jumalanpalveluselämän kehittäminen on Juhan vahvuuksia. Juha asuu Helsingissä.

Sairaanhoitaja-diakonissa Maria Westerling on ollut lähetystyössä Nepalissa puolisonsa Benin kanssa. Maria oli kirkollisen työn koordinaattorina ja tiedottajana. Työhön kuului mm. koulutusten järjestäminen ja kumppanijärjestöjen tukeminen. Maria on myös työskennellyt Lähetysseuran ruotsinkielisessä palvelussa. Marian äidinkieli on ruotsi, mutta hän puhuu sujuvasti suomea.

Maria osaa kertoa seurakunta- ja diakoniatyöstä Nepalissa sekä Nepalin dalitien, vammaisten ja muiden syrjittyjen parissa tehtävästä työstä. Kummityö on Marian sydäntä lähellä. Maria asuu Helsingissä.

Päivi Anttila on ollut lähetystyössä Etiopiassa ja Tansaniassa, viimeksi aluepäällikkönä. Hän on työskennellyt myös kotimaassa Lähetysseuran ulkomaanosastolla. Koulutukseltaan hän on peruskoulunopettaja. Päivi on nähnyt Itä-Afrikan kirkkojen kehityskaaren lähetystyön kohteista itsenäisiksi, maailman suurimmiksi luterilaisiksi kirkoiksi. Hän tulee mielellään kertomaan tästä muutoksesta tai vaikkapa Mekane Yesus -kirkon työstä aids-orpojen, vammaisten lasten sekä naisten ja syrjittyjen ihmisryhmien parissa. Päivi asuu Eurassa.