Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Kotimaassa työskentelevät lähetystyöntekijät ovat kotimaanjaksolla olevia tai jokin aika sitten kansainvälisistä tehtävistä palanneita ulkomaantyöntekijöitä. Heitä voi pyytää vierailulle seurakuntaan kertomaan Lähetysseuran ja sen kumppaneiden työstä ja työn tuloksista. Lähetystyöntekijöitä voi kutsua mukaan myös tori- tai muihin yleisötapahtumiin, jumalanpalveluksiin, kouluvierailuille ja tilaisuuksiin, joiden teemat liittyvät lähetystyöhön tai kansainvälisyyteen.

Lähetä vierailupyynnöt osoitteeseen vierailupyynto(at)suomenlahetysseura.fi

 

Pia Pyhtilä on ollut työssä Tansaniassa, jossa hän toimi Victoriajärven itäisen hiippakunnan lastensuojeluhankkeessa yhdessä kirkon ja paikallishallinnon työntekijöiden kanssa. Hän työskenteli myös ”Oikeus elää albinismin kanssa”-hankkeen neuvonantajana. Molemmissa työtehtävissä haasteena olivat vanhat, joskus haitallisetkin uskomukset. Rikkautena olivat puolestaan erilaisissa elämäntilanteissa elävät ihmiset ja perheet. Pia on koulutukseltaan sosionomi (AMK) ja häntä kiinnostaa erityisesti syrjäytettyjen elämä ja oikeudet sekä monikulttuuriseen ympäristöön ja tasa-arvon toteutumiseen liittyvät kysymykset. Pia asuu Oulussa.


Mikko Pyhtilä on ollut työssä Tansaniassa, jossa hän toimi sekä Victoriajärven itäisen että kaakkoisen hiippakunnan lähetys- ja evankeliointityön koordinaattorina. Toimenkuvaan kuului muiden muassa elokuva-autotoiminnan (Sinema Leo) koordinointi ja pienten alkavien seurakuntien toiminnan tukeminen. Työ avasi mielenkiintoisia näköaloja kasvavan kirkon keskelle. Mikko on toiminut myös Tansanian aluetiedottajana, alueellisena ympäristövastaavana ja hän on opettanut ympäristö- ja ihmisoikeusteemoista. Mikkoa kiinnostaa kirkollisten teemojen ohella ympäristö- ja oikeudenmukaisuuskysymykset, kuten läheltä seurattu ilmastonmuutoksen ilmeneminen Pohjois-Tansanian maaseudulla. Näihin teemoihin liittyen Mikko on kirjoittanut myös kaksi kirjaa, Reilusti tasan (2007) ja Sadetta odotellessa (2014). Mikko asuu Oulussa


Filosofian maisteri Sari Lehtelä on viimeksi työskennellyt Lähi-idässä tiedottajana ja kummiyhdyshenkilönä. Hän vieraili usein Lähetysseuran kolmessa kummikoulussa Länsirannalla. Hän kertoo mielellään palestiinalaisnuorten elämästä ja Jerusalemin moniuskonnollisesta arjesta. Sari on työskennellyt aiemmin Lähetysseuran tiedottajana myös Etiopiassa ja Helsingissä. Sari asuu Helsingissä.


Ilkka Repo on toiminut eteläisen Afrikan aluepäällikkönä vuosina 2015–2019 vastuumainaan Angola, Botswana, Etelä-Afrikka, Namibia ja Zimbabwe. Hän on ollut vastuussa Lähetysseuran tukemien hankkeiden valvonnasta ja seurannasta, yhteistyöstä kumppanien kanssa sekä työalueen henkilöstöhallinnosta. Hän on koulutukseltaan kauppatieteen kandidaatti, työnohjaaja ja suntio. Ilkka kertoo mielellään eteläisen Afrikan yhteiskunnallisesta tilanteesta, kumppanijärjestöjen ja kirkkojen toiminnasta, niiden haasteista ja toiveista. Ilkka asuu Ylivieskassa.


Maria Paulasaari on työskennellyt Jerusalemissa sosiaalityöntekijänä ja Felm-keskuksen toiminnanjohtajana seitsemän vuotta. Vuoden ajan työhön kuului myös kummiyhdyshenkilön ja aluetiedottajan tehtävät. Hän myös ohjasi Felm Volunteereja eli Lähetysseuran vapaaehtoisia ja korkeakoulujen kansainvälisiä harjoittelijoita. Sosiaalityöntekijänä Marian erityisalueita olivat erityisesti lastensuojelu ja lasten oikeudet. Työn ohessa hän on tehnyt tutkimusta Palestiinan sosiaalipalveluista, erityisesti kartoitusta siitä, kuka on heikoimmista heikoin. Maria asuu Vantaalla.


Seppo Paulasaari

Pastori Seppo Paulasaarella on lähetystyössä kertynyttä kokemusta vuodesta 1998 lähtien. Viimeiset seitsemän vuotta Seppo on toiminut Jerusalemissa Israelissa sijaitsevan Suomen Lähetysseuran Felm-keskuksen (Shalhevetyah) isäntänä. Työhön kuului muun muassa historiallisen Alatalon remontin projektipäällikkyys, Felm Gives Back -pappien työnvaihdon kehittäminen sekä toimiminen uskonnollisten yhteyksien koordinaattorina, teologisena asiantuntijana sekä pappina. Herkässä, moniuskontoisessa ympäristössä toimiminen, verkostoituminen ekumeenisten ja uskontojen välisten ihmisten ja yhteisöjen kanssa sekä työskentely erilaisuuden hyväksymiseksi on ollut haasteellista, mutta erittäin hedelmällistä ja antoisaa. Seppo asuu Vantaalla.


Agronomi Heikki Takko on toimi ensin Nepalissa kehitysyhteistyöhankkeiden neuvonantajana erityisesti ruokaturvaan, maanviljelykseen ja yhteisöjen kehittämiseen tähtäävien hankkeiden parissa. Nepalista Heikki muutti Länsi-Afrikkaan Senegaliin, jossa hän toimi niin ikään kehitysyhteistyön hankkeiden parissa, mutta sittemmin myös Länsi-Afrikan ja Ranskan-työn aluepäällikkönä. Heikki toimi läheisesti paikallisen kirkon omavaraisuuden kasvattamiseksi ja kirkon oman kapasiteetin vahvistamiseksi paikallisten kollegoiden kanssa. Työhön kuuluivat myös hankkeet Mauritaniassa, jossa muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo arkipäivää. Heikin sydäntä lähellä on ihmisten auttaminen muuttuviin luonnonolosuhteisiin sopeutumisessa ja uusien ratkaisujen kehittäminen, kirkkojen kapasiteetin vahvistaminen ja verkostojen luominen. Heikki pitää aina esillä sitä, miten työssä on löydettävä ja autettava kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Heikki asuu Tampereella.


Musiikin maisteri Riikka-Maria Kolkka on työskennellyt Papua-Uudessa-Guineassa (2003–2011) ja Pohjois-Thaimaassa (2012-). Ensimmäiset 8 vuotta hän työskenteli Papua-Uudessa-Guineassa tiang-nimisen kieliryhmän parissa. Sinä aikana kielelle luotiin oma kirjakieli, aakkosto ja monenlaista lukutaitomateriaalia. Raamatunkäännös- ja musiikkityön tuloksena tiangin kielelle valmistui myös omakielinen virsikirja, Markuksen evankeliumi ja muuta kristillistä opetusmateriaalia. Vuoden 2012 alusta lähtien Riikka-Maria on tehnyt vastaavanlaista kieli-, seurakunta- ja musiikkityötä Pohjois-Thaimaassa lua-vähemmistökielen puhujien parissa. Onkin ollut mahtavaa nähdä, kuinka omakielinen lukutaitotyö on vahvistanut ja rohkaissut syrjityssä asemassa elävien vähemmistökansojen omanarvontuntoa. Samoin kristinuskon sanoman avautuminen ja ymmärtäminen omakielisen seurakuntatyön kautta on ollut vähemmistökielten puhujille monin tavoin mullistavaa. Riikka-Maria asuu Helsingissä.


Fil. maist. Tomas Kolkka on työskennellyt Papua-Uuden-Guinean (2003–2011) ja Pohjois-Thaimaan (2012-) syrjäisillä alueilla kieli-, raamatunkäännös- ja seurakuntatyössä. Hän on ollut laatimassa kirjakieltä tiangin ja luan kielille sekä käynnistänyt näillä kielillä lukutaito- ja raamatunkäännöstyötä. Tomas kertoo mielellään kielivähemmistöjen elämästä ja haasteista Papua-Uudessa-Guineassa ja Pohjois-Thaimaassa, kirjakielen laatimisen eri vaiheista puhutulle kielelle sekä kristinuskon sanoman tuomasta suuresta muutoksesta ihmisten ja yhteisöjen elämälle. Tomas asuu Helsingissä.