Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Ohjelma täydentyy kevään mittaan. Muutokset mahdollisia.

Tulosta ohjelmalehtinen tästä (A4-PDF)

Perjantai 17.5.

18.00–19.00 Avajaiset, Juhlateltta, Keskussairaalantie 4

Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien yhteisissä avajaisissa on luvassa monenlaista musiikkia, liikettä ja sanoja. Sisällöistä vastaavat muun muassa Jyväskylän seurakunnan lapsikuoro, arkkipiispa Tapio Luoman, Jyväskylän kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Tuulia Kuntsin, Parkour Akatemia ja kansainvälinen kuoro. Toivon tarinoita kuljettavat eteenpäin Anu Mäki-Latvala ja Jaakko Niiles.

20.00–21.00 Gospelia kaikille! -konsertti, Juhlateltta, Keskussairaalantie 4

Perjantai-illan gospelkonsertissa yhdistyvät nostalgia ja uudet nimet. Yksi suomalaisen gospelmusiikin tuotteliaimpia artisteja, Pekka Simojoki nousee lavalle yhdessä nuorempien kollegojensa kanssa. Konsertissa kuullaan rakastetuimpia vanhoja hittejä uudelleen sovitettuna ja uunituoretta gospelia. Simojoen lisäksi lavalla nähdään maanläheisestä, tunnelmoivasta musiikistaan tunnetut Eve & Ossi, kanteleen kanssa ihmisten sydämiä valloittava Ida Elina ja muun muassa Tanssii tähtien kanssa -ohjelman laulajana tutuksi tullut, upeaääninen Johanna Försti. Housebandina Make Perttilä Band ja Mirkka Paajanen.

Gospelia kaikille! -konsertin liput maksavat 16,50 €. Osta liput täältä.

Lauantai 18.5.

9.00–10.00 Vallaton ja rajaton Sana,
Yliopisto, päärakennus, juhlasali (C1), Seminaarinkatu 15

Huolipuheesta toivonkieleen, vieraista sanoista omiin sanoihin. Suomalaista puhetta ja maailman kuvia sanoittamassa piispa emerita Irja Askola, toimittaja Anna-Stina Nykänen ja koulutuksen asiantuntija, KT, Kimmo Kosonen ja jouhevana juontajana Antti Siukonen. Tukehtuvatko toivon sanat huolipuheen alle? Kenellä on lupa käyttää sanoja? Entä Sanaa?

Maailmassa on noin 7000 kieltä. Yli 600 miljoonaa lasta on ilman peruslukutaitoa ja 100 miljoonaa nuorta ei osaa lukea. Lukutaidottomista 2/3 on naisia. Keskustelijat luotaavat sanan tilaa suomalaisessa yhteiskunnassa ja polarisoituvassa maailmassa tuoden mukaan oman henkilökohtaisen näkökulmansa.

Järjestäjinä Suomen Pipliaseura ja Suomen Lähetysseura

10.30–11.30 Ilmastonmuutos – pelastuuko maailma? 
Yliopisto, päärakennus, juhlasali (C1), Seminaarinkatu 15

Maailman pelastamista kuvaamassa kehitysyhteistyökoordinaattori Ruusa Gawaza, valokuvaaja Laura Malmivaara, lähetystyöntekijä Mikko Pyhtilä ja SAHAS-järjestön johtaja Surendra Shrestha Nepalista. Mukana myös nuori kirkkovaltuutettu Siiri Muhonen ja ilmastonmuutosblogin pitäjä Ronja Karkinen. Keskustelua luotsaa  Niko Humalisto.

12.00–13.00 Vaikuttavat naiset, Yliopisto, päärakennus, juhlasali (C1), Seminaarinkatu 15

Naiset Suomessa ja maailmalla. Mukana keskustelussa Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka, Al Amana -keskuksen johtaja Aaro Rytkönen, Lähetysseuran viestinnän asiantuntija Nepalista Mimosa Hedberg ja Kagisano Society Women’s Shelter -järjestön johtaja Lorato Moalusi Botswanasta. Puheenvuoroja ja kysymyksiä jakaa Niina Kari.

12.00–15.00  Käsillä tehden, Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25

Tule valmistamaan haitarikirja toivon tarinoita varten tai uudet kannet kalenteriin tai omaan Raamattuun. Materiaalit ja ohjeet löytyvät paikan päältä. Pajamaksu 6 €. Ohjeita ja ideoita on jakamassa museolehtori Raija Manninen.

 15.30–16.30 Hetki keitaalla, Jyväskylän kaupunginteatteri, Vapaudenkatu 36

Virkistymistä laulun ja rukouksen äärellä, mukana mm. Pekka Simojoki, Anna-Mari Kaskinen, Jukka Jämsén, Päivi Mattila, Tanja Hirvilammi ja Jakaranda. Tilaisuuden alussa jaetaan Kaskinen-Simojoki apuraha.

18.00–19.15 Hieman erilainen jumalanpalvelus, Jyväskylän Kaupungin kirkko, Kirkkopuisto

Messussa liturgina toimii Ville von Gross ja musiikista vastaa Aapo Tähkäpää ja yhtye. Sanasta keskustelemassa piispa Kaisamari Hintikka ja lähetystyöntekijä Tero Massa.

Messu tallennetaan televisiolle, joten seurakuntaa pyydetään olemaan paikalla viimeistään klo 17.45.

18.30–19.45 Eeppinen taiteiden ilta, Jyväskylän kaupunginteatteri, Vapaudenkatu 36

Tulus-kuoro vetelee virsiä, Jakaranda jammailee eteläisen Afrikan tunnelmissa ja toivon askelin tanssii Xaris Finland. Juontajana taiteen monitaituri Rosa Nyman. Illassa kuullaan toivon tarinoita, mm. kambodzhalaisten vammaisten lasten parissa tehtävästä työstä.

21.00–22.00 Sointuja sielusta, Jyväskylän Kaupungin kirkko, Kirkkopuisto

Miten huikeita tarinoita meillä ihmisillä onkaan! Kotoisassa lauantai-illan tuokiossa kuullaan ja lauletaan elämän ihmeellisyyksiin liittyviä lauluja ja kappaleisiin kytkeytyneitä tarinoita. Yhteislaulusta ja esityksistä vastaa Anu Mäki-Latvala bändin kera.

Sunnuntai 19.5.

9.00–10.00 Sanoja Sanasta, Jyväskylän Kaupungin kirkko, Kirkkopuisto
Vuorisaarnan tekstiä autuaaksijulistamisesta avaamassa Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson ja Christian Study Centre’n johtaja Jennifer Jivan Pakistanista. Musiikista vastaa kanttori Tuovi Ruhanen.

11.00–12.15 Messu, Juhlateltta, Keskussairaalantie 4

Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien huipennus on yhteinen juhlamessu Seminaarinmäellä. Juhlateltassa kajahtavat irlantilaissävytteiset virret. Tervetuloa veisaamaan täysin palkein, hiljentymään, siunaamaan ja tulemaan siunatuksi.

Messussa saarnaa Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura. Hän toimittaa myös lähetystyöhön siunaamisen. Lähetysjuhlilla on uusien ulkomaantyöntekijöiden siunaamisen lisäksi muodostunut perinteeksi myös kesän isostehtäviin valmistautuvien siunaaminen. Nuoret ovat siten mukana vahvalla panoksella yhteisessä juhlassa, niin siunattavina kuin palvelemassa messun eri tehtävissä. Messun liturgina toimii seurakuntapastori Annemari Siistonen. Musiikista ja virsien irlantilaissävyistä vastaa kanttori Piia Laasonen yhtyeineen.

Rinnakkaistilaisuudet

Kuivuudessa kasvaa toivo – Laura Malmivaaran valokuvanäyttely 15.-19.5.
Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 15.–19.5., Kauppakatu 25, Jyväskylä 

Valokuvaaja, näyttelijä Laura Malmivaara tutustui Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöhön Tansanian Kishapussa syyskuussa 2018. Malmivaara kuvasi matkan aikana alueen kylissä kohtaamiaan tyttöjä ja naisia. Tuloksena syntyi valokuvanäyttely Kuivuudessa kasvaa toivo.

Näyttely on auki Suomen käsityön museon aukioloaikoina: ke, to ja su kello 11–18, pe kello 11–20 ja la klo 11–22.

Kirkkotori
on avoinna perjantaina klo 11–18 ja lauantaina klo 10–17. Tervetuloa ostoksille sekä katselemaan ja kuuntelemaan pikkulavan esityksiä.

……………………………

Perjantai 17.5.

 • Klo 14.00–16.00 Vuoroin vieraissa – kutsutilaisuus seurakuntien lähetystyöstä vastaaville,   Jyväskylän kaupungintalo, Vapaudenkatu 32
  Oletko vastuussa seurakuntasi lähetystyöstä? Tämä tilaisuus on sinulle. Mukana mm. Mikko Vaismaa ja vieraita maailmalta. Kumppanuudesta ja vuorovaikutuksesta kertovat Suomen Lähetysseura, Lapuan hiippakunta, Jyväskylän seurakunta ja Diakonia-ammattikorkeakoulu.
 • Klo 16.30–17.30 Elämän tärkeät paperit -testamentti-iltapäivä  Vanha pappila, Vapaudenkatu 26

  Oletko miettinyt, mitkä ovat elämäsi tärkeimpiä asiakirjoja? Ne voivat välittää läheisillesi tietoa asioista, jotka ovat elämässäsi tärkeitä.

  Tervetuloa kuulemaan Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntijaa, varatuomari Piia Jeremejeffiä sekä Suomen Lähetysseuran ja Suomen Pipliaseuran edustajia. Tilaisuus tarjoaa tietoa elämäsi tärkeiden asiakirjojen laatimisesta sekä testamenttilahjoittamisesta hyväntekeväisyyteen.

  Järjestäjä: Suomen Lähetysseura ja Suomen Pipliaseura

Lauantai 18.5.2019

 • Klo 10.00–13.00 Lähetysseuran Vuosikokous,
  Jyväskylän kaupunginteatteri, Vapaudenkatu 36
 • Klo 13.00–14.00 Työnohjaajaksi kirkon lähetysjärjestön työntekijälle,
  Jyväskylän kaupungintalo, Vapaudenkatu 32
  Olisitko kiinnostunut ohjaamaan kirkon lähetysjärjestöjen työntekijöitä niin kotimaassa kuin ulkomailla? Tule kuulemaan lisää. Mukana Markku Tynkkynen. Järjestäjä: Kirkon lähetysjärjestöjen työnohjauksen työryhmä Tonkka
 •  14.00–15.00  Luottamushenkilötapaaminen,
  Jyväskylän kaupunginteatteri, Vapaudenkatu 36
  Odotettu kutsutilaisuus seurakunnan luottamushenkilöille. Tule tapaamaan toisia vastuunkantajia, vaihtamaan ajatuksia ja kuulemaan, mitä Lähetysseura tarjoaa seurakunnallesi ja millainen on Lähetysseuran Luottamushenkilöpalvelu. Tilaisuutta isännöivät Lars Pajuniemi ja Anders Wikström. Tarjoamme kahvit.
 • 15.00–16.00  Opettajien Lähetysliiton tilaisuus,
  Jyväskylän kaupungintalo, Vapaudenkatu 32 
  Ohjelmassa Tansanian nimikkolähetti Katri Niiranen-Kilasin terveiset, ajankohtaiset kuulumiset Opettajien Lähetysliitosta ja yhteislauluja.
 • 9–19 Hiljaisuuden talo – kaipaatko levähtämispaikkaa? Vanha pappila, Vapaudenkatu 26
  Hiljaisuuden taloon jokainen on tervetullut piipahtamaan lyhyemmin tai viihtymään pidemmäksi aikaa. Hiljaisuuden talosta löydät pyhiinvaelluksen, jumalanpalveluksen ja raamattumeditaation elementtejä. Talo tarjoaa taustameluttoman hetken hengähdystä kaipaaville sekä merkitystä ja rauhaa syvyyden etsijöille. Järj. Hiljaisuuden Ystävät ja Suomen Pipliaseura. Hiljaisuuden talon ohjelma.

Suomen Lähetysseura on mukana myös Kirkkopäivien ruotsinkielisessä ohjelmassa 18.5. Välkomna!