Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Besök på missionsstugan i Pedersöre

Alla inkomster från försäljningen går till hjälpbehövande geom diakonin och mission.

En tidig måndagmorgon svänger jag in på parkeringsplatsen vid Missionsstugan mitt emot Pedersöre kyrka. Missionsstugan är Pedersöre församlings lopptorg som är öppen klockan 15-19 alla vardagar.

När jag kliver in genom dörren möts jag av uppstaplade bananlådor, säckar med inlämnade kläder och ett bord med diverse husgeråd, leksaker och annat. Allt är varor som lämnats in under helgen och som nu behöver sorteras. Varorna kan lämnas i containrar utanför Missionsstugan. De sorteras för att säljas i butiken eller sändas till samarbetspartner i de baltiska länderna.

”Det finns mera på vinden”, säger Hedvig Sandberg, en av de frivilliga som varje måndag jobbar med att sortera de inkomna varorna. Hon tillsammans med  nio andra jobbar flitigt på med att plocka upp, sortera, plocka om i hyllor och på klädstänger, dammsuga och undersöka elapparater.

De har kommit hit redan klockan åtta på morgonen och räknar med att vara hemma kring 20 på kvällen. Andra kommer några timmar på förmiddagen och några kommer när försäljningen börjar klockan 15. Det finns kring 100 namn på frivilliglistan, en del är regelbundet med medan andra dyker upp vid sorterings- eller packningstalkon. Byarna i Pedersöre har anvar för städningen en månad per by. Eftersom det är 11 byar, hjälps alla åt i december.

”Vi är tacksamma för allt som vi får in. Om folk inte skulle lämna in saker, så skulle vi inte heller ha någonting att sälja. Och då skulle vi få sätta lapp på luckan. Men som läget är nu slår försäljningen i Missionsstugan rekord i inkomster varje år. Krister Knuts räknar ut att i medeltal säljer man för cirka 3 000 euro i veckan. De flesta varorna kostar mellan 20 cent och 2 euro. Alla inkomster från Missionsstugan går till hjälpbehövande när och fjärran genom diakoni och mission.

Fyra gånger i året kör man ner med långtradare till Lettland och Litauen och 4-5 mindre bilar till Estland. Man räknar med att man skickar iväg cirka 6 000 biståndslådor per år.

Också i Missionstugan märker man av återvinningstänkandet. Folk blir mer och mer medvetna om miljön och i och med att medierna också lyfter fram temat så hittar fler och fler till Missionsstugan. År 2018 blev igen ett rekordår med 156 000 euro i intäkter.

De flesta frivilliga är pensionärer och när jag frågar varför de började som frivillig är svaret: Jag blev pensionär och ville ha en gemenskap och någonting att göra. Rutiner, fyller en annan i.

”Det är också intressant och givande att vid Missionsstugan träffa och hjälpa nyfinländare”, säger Monica Kock. När vi slår oss ner vid förmiddagskaffet är stämningen god och man diskuterar allt mellan himmel och jord. Om några timmar går de på lunch tillsammans och nu diskuteras vilken restaurang man ska välja idag.

Så behövs det mera frivilliga? Ja, alla som vill vara med är välkomna och speciellt på måndagar behövs det hjälp.

Vart går pengarna?

Inkomsterna har utbetalats till Finska Missionssällskapet, Kyrkans Utlandshjälp och Svenska Lutherska Evangeliföreningen. Vissa månader har Missionsstugan samlat medel till hjälpbehövande i nejden genom den lokala diakonin via Pedersöre, Jakobstads svenska och finska församlingar.

Text och foto: Camilla Skrifvars-Koskinen