Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

En god skörd i Senegal – ”vi är så tacksamma”

Jordnötter är en viktig proteinkälla i Senegal och samtidigt en god handelsvara. En riklig skörd väntas nu. Foto: Ann-Katrin Store
Jordnötter är en viktig proteinkälla i Senegal och samtidigt en god handelsvara. En riklig skörd väntas nu. Foto: Ann-Katrin Store

”Från ett litet frö som detta har allt detta vuxit”, säger Babacar Sarr med darr på rösten. I handen håller han en jordnöt och visar på sin åker. I hela Senegal har det nu regnat mera än på många år och det är en glädje att köra genom landet. Stolta hirskolvar pryder åkrarna, majsen och durran vajar i vinden. Jordnötsåkrarna är intensivt gröna. Djuren har återfått kött under sin magra hud. Det ser löftesrikt ut. Så beskriver missionär Ann-Katrin Store läget i Senegal.

Chefen för Senegals lutherska kyrkas utvecklingssamarbete, pastor Pierre Thiam, sekreteraren Ndibocor Ndiaye, Finska Missionssällskapets koordinator för utvecklingssamarbete Tiina Tuominen, koordinatorn för katastrofarbetet Mari Tuohimaa, missionär Ann-Katrin Store och den lokala politikern, herr Mahawa, som varit till stor hjälp för kyrkan under nödhjälpsarbetet, besöker tillsammans byn Tattaquine i centrala Senegal. Området hotades av hungersnöd tidigare i år.

Tidigt på förmiddagen söker vi upp Babacar Sarr i hans hem, men där finns han inte. Han har farit till sin åker strax efter soluppgången. Efter en stunds letande och en promenad i högt gräs hittar vi honom sittande i sin jordnötsåker. Raskt, som en ung pojke, hoppar han upp och kommer och hälsar.

Skördar snart 500 kilogram jordnötter

Babacar har svårt att hålla sig stilla trots sina 80 år. Han är så lycklig och tacksam över sin jordnötsåker. Från tidig morgon till sen kväll är han på åkern. Från hemmet förs mat åt honom, han äter på åkern. För tillfället finns inget arbete där, men han njuter av att sitta mitt i grönskan och se hur Moder Jord ger växten. Den 7 juli  fick han en säck på 50 kg jordnötter som utsäde. Samma dag sådde han dem. Nu, tre månader senare, kan han snart skörda åtminstone 500 kg jordnötter. Jordnötter som är en viktig proteinkälla i matlagningen i Senegal.

– Vi har inte kunnat odla jordnötter på många år, vi har inte haft råd. Ni hjälpte mej. Jordnötsskörden räcker till för familjens behov. Om jag dör innan nästa regntid har familjen utsäde, så hjälpen kvarstår ännu nästa år. Hur skall jag någonsin kunna tacka er ordentligt!?

Hjälpen ger resultat

Babacar Sarrs familj är ett av de 1047 hushåll som fått nödhjälp av Senegals lutherska kyrka. Man räknar med att cirka 10 000 personer berörs av hjälpen. Kyrkan, med hjälp av Finska Missionssällskapet, har delat ut utsäde, avelsdjur, ekonomisk hjälp för matinköp samt mikrolån för att utveckla jordbruket.

I en noggrann utväljningsprocess i samarbete med myndigheter samt bycheferna, präster och imamer, försökte man hitta de mest utsatta och sårbara i byarna. Med de dåliga regnen ifjol stod en hungerkatastrof mycket nära. De flesta hade inget utsäde kvar när regntiden närmade sig. Pengar för att köpa utsäde fanns inte, då fjolårsskörden inte gav möjlighet till försäljning.

Rikligt med regn

I hela landet har det nu regnat mera än på många år och det är en glädje att köra genom landet. Stolta hirskolvar pryder åkrarna, majsen och durran vajar i vinden. Jordnötsåkrarna är intensivt gröna. Djuren har återfått kött under sin magra hud. Det ser löftesrikt ut.

Innan vi skiljs från Babacar och hans jordnötsåker vill han be för oss. Där står vi i åkerns utkant, under Afrikas brännheta sol och ber tillsammans, muslimer och kristna. Hans tack följer oss och förmedlas här vidare till er alla som varit med i arbetet, genom förbön och genom ekonomiskt stöd till Finska Missionssällskapet.

Sällskapet fortsätter till byn Thiamen. Där har många fått ekonomisk hjälp för att klara av att köpa mat till familjen innnan den nya skörden kan användas.

–  Vi är så tacksamma, säger alla med en mun. Med summan på 20 000 cfa (cirka 30 euro) har vi kunnat köpa ris och olja, och familjen har fått äta sej mätt. Utan er ekonomiska hjälp hade vi haft det mycket svårt och våra barn hade fått gå hungriga till sängs.

– Också jag fick hjälp, säjer herr Cisse. Han skyndar in i sin hydda för att hämta kvitton för att visa besökarna vad pengarna använts till, 50 kg ris, 10 liter olja, socker och salt.

Noggrann kontroll

Pierre Thiam berättar att man under de utdelningar som skedde i mitten av 1980-talet delade ut enbart ris. Denna gång ville man ge familjerna möjlighet att själva bestämma vad de ville skaffa. Hushållen fick tre månader i rad ekonomisk hjälp, för att få följande rat måste man uppvisa kvitton på vad man handlat. Tobak och CocaCola gjorde att man ohjälpligt blivit utan följande summa. Thiam säger att i praktiken har ingen missbrukat pengarna, alla har skaffat det mest nödvändiga för familjens uppehåll.

I byn Mbettite söker vi upp Gorgui Séne och Agnes Séne. De har båda fått husdjur, två får per hushåll. Tacksamheten är lika stor hos dem, som hos övriga hjälpbehövande.

–  Vi tackar er och vi tackar dem som sänt er. Vi tackar Gud. Vi tackar alla som hjälpt till.

Näringsrik mat viktig

Innan dagen är slut besöker vi ännu skolningen som hålls för hälsostationernas hälsoagenter. 15 kvinnor, utvalda av distriktsläkaren i Fatick går på en 20 dagars kurs för att lära sig laga näringstillskott åt spädbarn som hotas att bli undernärda. I sin tur skall de undervisa mammorna ute i byarna, samtidigt som de försöker fånga upp barn i riskgruppen.

Under näringsterapeuterna Madame Sows och Madame Mbows ledning gör de sädesblandning av ris, hirs, majs, socker, frukt från apbrödsträdet och en lokal frukt, nebeday. Av denna kokas en näringsrik välling.

– Alla kvinnor i Senegal borde få lära sig detta. Vi kan nog laga mat åt våra barn, men vi har inte tillräckligt med kunskap om vad som håller barnen friska och växande. Att variera kosten och blanda de olika sädeslagen är en enkel hjälp som vi alla kan göra, säger Marie-Cécil Diouf som arbetar inom kyrkans preventiva hälsovård och deltar i skolningen.

Politiker och hjälpbehövande, kristna präster och muslimska ledare, alla har uttryck sitt tack för den hjälp regionen fått via kyrkan och Finska Missionssällskapet.

Finska Missionssällskapet har beviljat nödhjälp till Sahel i Västafrika i flera omgångar: 150 000 euro till Mauretanien och sammanlagt 200 000 euro till Senegal. Den senaste hjälpsändningen finansierades med utrikesministeriets medel för utvecklingssamarbete.

Text: Ann-Katrin Store

Skribenten är Finska Missionssällskapets missionär i Senegal

Läs mera: ”Ny hjälpsändning delades ut i Senegal”

Stöd katastroffonden

Finska Missionssällskapets koordinator för utvecklingssamarbetet
Finska Missionssällskapet hjälper Senegals lutherska kyrka i kampen mot fattigdom.
Tiina Tuominen och koordinatorn för katastrofarbetet Mari Tuohimaa går igenom kvitton med Ndibocor Ndiaye. Foto: Ann-Katrin Store
Tiina Tuominen och koordinatorn för katastrofarbetet Mari Tuohimaa går igenom kvitton med Ndibocor Ndiaye. Foto: Ann-Katrin Store