Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Miia gör missionsarbetet mer synligt och tydligt

Karleby svenska församling har i år som tema mission och evangelisation. Jag bad att få några tips för missionsverksamheten av missionsansvariga Miia Lindqvist, som är en riktig idéspruta. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och tankar.

Miia Lindqvist upplever att det är svårt för människor att riktigt ta till sig vad missionsarbete innebär eftersom arbetet sker så långt borta och missionärerna ofta är för dem helt främmande personer. Därför ville hon börja med att försöka ”paketera in” missionsarbetet så att det blir mer synligt och tydligt.  

– Jag beställde en logo för församlingens mission och öppnade ett Instagramkonto för missionsarbetet. Om du vill kolla så hittas den på missionkarleby på InstagramJag lägger också alltid samma information på Facebook som på Instagram. Logon finns också med i vår annonsering.  

I samma veva beställde Miia också muggar och anteckningshäften med missionslogonProdukterna säljs till förmån för mission.  

Inför påsken snickrade Miias man ihop små trälådor som Miia fyllde med påskgräs, godis, ett ljus, servetter och ett kort. Lådan kunde man köpa för 10 euro till sig själv alternativt skicka som påskhälsning till någon och då levererades den till dörren.  

 Vi var inte riktigt förberedda på att lådan skulle gå åt som smör så efter att det kommit in trettio beställningar kunde vi inte ta emot flera. I år kommer vi att erbjuda någonting liknande, men försöker vara bättre förberedda och också engagera mer folk i projektet.  

Eftersom upplägget med påsklådan var så lyckat spann Miia vidare på temat och samlade ihop saker till en morsdagslåda. Lådan innehöll en blomma, missionsmuggen, småbröd, en hudvårdsprodukt (som apoteken donerade), ett kort av en lokal konstnär och en hälsning av tre mammor. En av mammorna var Christina Heikkilä, en av Missionssällskapets missionärer vars arbete församlingen stöder. Morsdagslådan kostade 25 euro och den såldes i trettio exemplar 

 Lådan uppskattades och var till glädje och välsignelse för många.   

– Annat vi ordnade ifjol var kvinnofrukostar, en vandring med Camilla Skrifvars-Koskinen från Missionssällskapet och en glögg- och pysselkväll. Eftersom De vackraste julsångerna inte kunde hållas i kyrkan som vanligt uppmuntrade vi folk att ordna små tillfällen hemma och utomhus istället. Hur det lyckades vet jag faktiskt inte. 

Tanken var att farsdagen skulle uppmärksammas genom att ordna olika aktiviteter. 

– Inför farsdagen hade jag planerat ett större evenemang på Kalvholmens lägergård med popupcafé, levande musik, lopptorg och försäljning av bakverk, massage och hårklippning för pappor med mera, men coronan satte stopp för det.  

Vad av det du ordnat har fungerat och vad kunde förbättras eller göras på annat sätt? 

 Eftersom jag jobbat med mission bara ett år och det året varit väldigt annorlunda och ”onormalt” så är det svårt att säga vad som fungerar eller inte fungerar. Jag tycker att allt vi provat på har fungerat åtminstone delvis. Det tar ju sin tid att köra igång någonting nytt och att få folk att bli medvetna om det.  

Jag gissar att du har många idéer som inte gått att förverkliga nu under rådande restriktioner. Vad drömmer du om att göra efter coronan? 

– Vi kommer att göra en kort presentationsvideo om missionsarbete som man kan visa på olika tillfällen. Ytterligare har jag som mål att uppmuntra och inspirera några nya grupper att ta på sig uppgiften att be för missionsarbete och också ekonomiskt stöda på de sätt de själva vill.  

– Övriga tankar jag har för det här året eller nästa är bland annat att starta lovsångskvällar där man efteråt kunde servera en kvällsbit med smaker från olika delar av världen till förmån för mission, att ha en liten missionsbutik där man kunde sälja sådant som lokala – framför allt unga – har producerat och på det sättet också få yngre människor med i missionsarbetet och att ordna en parkväll med festmiddag för trötta småbarnsföräldrar, som behöver lite tid på tu man hand   

Så idéer råder det inte brist på! Vi hoppas att Miia får många frivilliga med sig så hon kan förverkliga planerna. 

Miia har en sista hälsning som uppmuntran till oss alla:  

– I slutändan upplever jag ändå att det viktigaste är att ständigt informera om missionsprojekten och om vad Gud gör på olika ställen, hur liv förvandlas och människor får nytt hopp i Jesus. Jag tror det är det som inspirerar folk att vara med i arbetet.  

Vi tackar för tipsen och önskar Miia lycka till! 

 

Text: Ann-Kristin Åvall
Foto: Miia Lindqvist

 

Artikeln har ingått i tidningen Mission, som är gratis och kan beställas här.